Foto: TT

”Fördjupad vänskap” efter toppmötet

Publicerad

USA:s president Donald Trump låter bli sina tidigare anti-Kina-uttalanden och hyllar det ”enastående” förhållandet med sin kinesiska motsvarighet Xi Jinping, vid toppmötet, som överskuggades av händelserna i Syrien.

– Vi har gjort enorma framsteg i vår relation med Kina, säger Trump översvallande efter sitt första möte med den kinesiske presidenten.

Den vänskapliga tonen var långt ifrån Trumps tidigare anklagelser om att Kina förstör USA:s ekonomi, och hans hot om strafftullar mot landet.

Xi besvarade Trumps varma ord, och säger att toppmötet haft en ”unikt viktig betydelse” och tackade Trump för det varma välkomnandet.

Trump accepterade en inbjudan från Xi att besöka Kina senare under året. När besöket kommer att äga rum är inte bestämt.

Enligt Xi blev många överenskommelser klara. ”Den viktigaste är att fördjupa vår vänskap och bygga ett slags förtroende”, säger han efter mötet.

Kinesiska statliga medier uppger att Trumps barnbarn sjöng en traditionell kinesisk sång och reciterade poesi för gästerna.

– Både stämningen och kemin mellan de två ledarna var positiv, säger utrikesminister Rex Tillerson och lägger till att alla är väldigt nöjda med resultaten av toppmötet.

Trump informerade personligen Xi om USA:s attack mot en syrisk flygbas.

Kina och USA är överens om att Nordkoreas kärnvapenprogram är ett stort problem, men har inte kommit överens om hur det ska hanteras.

– Det finns ett verkligt engagemang för att arbeta tillsammans för att se om detta inte kan lösas på ett fredligt sätt, säger Tillerson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.