Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel ska nu utreda det ”misstag” som ledde till attacken. Hör SVT:s korrespondent Stina Blomgren. Foto: Pernilla Edholm

Fördömanden från hela världen efter attack mot tältläger utanför Rafah

Publicerad

Det strömmar in fördömanden från omvärlden efter Israels flygräd mot ett tältläger utanför Rafah.

Israels premiärminister kallar attacken för ett ”tragiskt misstag”.

Minst 45 människor dödades i flygräden i Tal as-Sultan, enligt uppgifter från det Hamasstyrda området. Bland de döda fanns enligt Israel två högt uppsatta Hamasbefäl.

Dödfallen ska enligt Israels militär ha orsakats av en brand till följd av bombningarna.

Krig mellan Israel och Hamas

Palestinska myndigheter: Riktat mot civila

Tältlägret ligger i ett så kallat humanitärt område och det palestinska utrikesdepartementet anser att attacken är ytterligare ett bevis för att Israels krigsförklaring är riktad mot civila.

Händelsen ”motbevisar också ockupationsmaktens påståenden om att det finns säkra zoner i Gazaremsan”, skriver utrikesdepartementet på X.

EU: Israel måste förklara sig

EU:s utrikeschef Josep Borell fördömer attacken ”i starkaste ordalag” och EU-ländernas utrikesministrar har i ett gemensamt uttalande kallat till ett möte med Israel där man kräver en förklaring.

Italiens försvarsminister, Guido Crosetto, säger att bombningarna kommer få långvariga konsekvenser.

– Israel agerande sprider ett djupt hat som kommer drabba deras barn och barnbarn.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet kommer göra ”allt som står i dess makt” för att ställa Israels ”barbariske” premiärminister till svars.

USA: Skydda civila

Qatar kallar flygräden för en allvarlig kränkning av internationell rätt. Landet spelar en nyckelroll i medlingen i konflikten och man konstaterar att händelsen kan ”komplicera” försöken till vapenvila.

Israels närmast allierade, USA, säger i ett uttalande att ”Israel har rätt att angripa Hamas” men att landet måste ”vidta alla tillgängliga åtgärder för skydda civila”.

Netanyahu: Tragiskt misstag

Israeliska militären skrev inlägg på Telegram vid klockan 23 på söndagen att attacken utförts i enlighet med internationell rätt.

Israels militäråklagare har dock under måndagen beskrivit händelsen som ”mycket allvarlig” och säger att saken ska utredas.

Sent måndagseftermiddagen beskrev Israels premiärminister händelsen som ett ”tragiskt misstag”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Netanyahu kallar attacken mot ett tältläger i Rafah för ett ”misstag”. Foto: Debbie Hill

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet