Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranter jublar utanför USA:s högsta domstol sedan beslutet om att riva upp Roe vs Wade tillkännagivits. Hör också Andrea Gallegos som arbetar på en abortklinik i Tulsa om beskedet. Foto: SVT

Fördömanden och jubel – här är reaktionerna på historiska beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Demokratiska politiker fördömer abortbeslutet från USA:s högsta domstol. Samtidigt välkomnas det av republikanska abortmotståndare och kallas en ”historisk seger”.

För abortmotståndare är beslutet från USA:s högsta domstol en seger man väntat på i 49 år. Demonstranter hade samlats utanför domstolsbyggnaden inför beslutet och högljutt jubel utbröt när nyheten kom.

– Från konservativt håll har man välkomnat det här och sett det som en moralisk och politisk seger, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Bland de republikaner som välkomnade beslutet finns bland andra senatens minoritetsledare Mitch McConnell.

– Det här är en historisk seger för konstitutionen och för samhällets mest sårbara, säger han.

Demokrater kritiska

Flera ledande demokratiska politiker gick snabbt ut och fördömde beslutet. Representanthusets talman Nancy Pelosi menar att kvinnors rättigheter står på spel i höstens mellanårsval.

– Det här grymma beslutet är upprörande och hjärtskärande, säger hon.

Den tidigare presidenten Donald Trump var med och banade väg för beslutet genom att nominera tre konservativa domare under sin tid vid makten.

– Det här tar tillbaka allt till staterna, där det alltid har hört hemma, sa Trump i Fox News efter att nyheten släppts.

WHO-chefen: ”Mycket besviken”

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus att han är besviken på utvecklingen.

– Jag är väldigt besviken, för kvinnors rättigheter måste skyddas. Och jag hade förväntat mig att USA skulle försvara sådana rättigheter, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus

Även Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister, har uttalat sig kritiskt.

– Jag tycker att det är ett stort steg bakåt, säger han vid en pressträff.

Annie Lööf : ”Sorgligt och djupt beklagligt”

Det historiska beslutet väcker starka känslor även hos svenska politiker som tar till orda på sociala medier.

”Sorgligt och djupt beklagligt att se hur USA nu krossar kvinnors rätt till sin egen kropp”, skriver Annie Lööf på Twitter.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har i sin tur kommenterat beslutet på Instagram och kritiserar beslutet för att inskränka kvinnors rätt att bestämma över sin egna kropp.

”Väldigt illa att USA:s högsta domstol river upp den dom som garanterar rätten till fri abort i hela USA”, skriver Kristersson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.