Rodrigo Duterte har offentligt skrutit om hur han deltagit i utomrättsliga avrättningar i hemstaden Davao. Arkivbild. Foto: TT

Fördöms för skämt om våldtäktsoffer

Publicerad

Den ledande kandidaten till presidentvalet i Filippinerna i maj, populisten Rodrigo Duterte, har mötts av en storm av kritik, sedan han skämtat om en brutalt våldtagen och mördad kvinna.

Mordet på den australiska missionären begicks under ett fånguppror i staden Davao 1989, där Duterte varit borgmästare i mer än 20 år.

– Jag blev så arg för att de våldtog henne, hon var så vacker. Jag tänkte: borgmästaren borde ha fått vara först, säger Duterte under ett valmöte inför skrattande anhängare, enligt en film som laddats upp på Youtube.

En talesperson för president Benigno Aquino säger att uttalandet visar på en ”total brist på respekt för kvinnor” och att Duterte inte är lämpad för ämbetet.

Dutertes vulgära vokabulär och hans löften om massdödanden av kriminella har lockat många anhängare. Till och med när han kallade påven för ”son till en prostituerad” var många i det strängt katolska Filippinerna snabba att förlåta honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.