Rebeller från al-Shabab under en övning i Somalia. Foto: TT

Före detta Stockholms-imam terrorhotar Kenya

Publicerad

Den högt uppsatte al-Shababledaren Fuad Mohamed Khalaf, som tidigare bott i Sverige, uppmanade igår i ett radiomeddelande jihadister att utföra attacker i Kenya.

Samtidigt uppger källor nära den brittiska underrättelsetjänsten till SVT i Nairobi att man snappat upp trovärdig information att internationella mål i Kenya kan komma att attackeras.

”Vi uppmanar alla muslimer i Kenya att slåss mot den kenyanska regeringen”, sa Fuad Mohamed Khalaf i al-Shababs radioutsändning.

Imam i Rinkeby

Fuad Mohamed Khalaf, även kallad Shangole, bodde i Sverige i tolv år och var under en period verksam som imam i en moské i Stockholmsförorten Rinkeby. 2004 flyttade han tillbaka till Somalia och nu tillhör han toppskiktet inom al-Shabab.

”Kriget ska flytta från Somalia till Kenya. Om de dödar en somalisk flicka, då dödar vi en kenyansk flicka”, sa Fuad Mohamed Khalaf i radiotalet.

Höjd beredskap

Terrorberedskapen i Kenya är förhöjd sedan landet drabbats av en serie attacker på senare tid. Nyligen gick ett flertal länder ut med resevarningar till vissa områden i Keny, vilket fick till följd att brittiska resebyråer evakuerade turistande britter från landet.

Även FN:s Afrikahuvudkontor i Nairobi har vidtagit extra säkerhetsåtgärder, som exempelvis minskad rörlighet för personalen.

Misstänkt planerad attack

Enligt vad SVT erfar har brittisk underrättelsetjänst i regionen snappat upp information som tyder på att al-Shabab planerar att attackera någon av de internationella organen som finns i Kenya.

Detta i kombination med ett missnöjde med den kenyanska regeringens flathet inför hoten har gjort att man bedömer säkerhetsläget som allvarligt, uppger källorna.

Skräcken för en stor attack liknande den mot köpcentrumet Westgate förra året är påtaglig i Kenyas huvudstad Nairobi. I det internationella samhället florerar en mängd rykten och information om möjliga högriskobjekt. Och kaféer och köpcentrum som tidigare var välbesökta har nu svårt att locka till sig kunder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer