Läkemedlet på bilden är inte Daraprim. Foto: Wikimedia

Företag höjde pris på aids-medicin – med 5.000 procent

Publicerad

Det nystartade företaget Turing pharmaceuticals står i centrum för en massiv kontrovers, efter att de köpt rättigheter till läkemedlet Daraprim och omedelbart höjt priset från 110 kronor till 6.200 kronor – en ökning med 5.000 procent. Företaget försvarar sig med att läkemedlet ”praktiskt taget har givits bort förut”.

Läkemedlet Daraprim, även känt under namnet pyrimethamine, används bland annat av patienter med aids. Det bekämpar toxoplasmos, en sjukdom som ofta infekterar människor med aids, och andra som lider av ett försvagat immunsystem.

”Helt oförsvarligt”

The infectious diseases society of America och The HIV medicine association har tillsammans skickat ett brev till Turing, där de kallat prisökningen ”helt oförsvalig för en medicinskt sårbar del av patientbefolkningen”.

De ber om en ”rättvis prissättning som annars undanhåller behandling från en potentiellt dödlig sjukdom från patienterna.”

Vill använda intäkterna till forskning

– Läkemedlet har praktiskt taget givits bort förut. Jag tycker fortfarande det är prisvärt jämfört med vissa konkurrenter, säger Martin Shkreli, Turing Pharmaceuticals vd, enligt New York Times.

Företagets talesperson Craig Rothenberg har också försvarat prisökningen, och har sagt att de vill använda intänkterna de får in för medicinsk forskning.

Daraprim, som också används för att behandla malaria, godkändes för användning i USA år 1953, och har tidigare tillverkats av Glaxosmithkline. Fram tills ett par år sedan kostade en tablett sju kronor styck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer