Människor demonstrerat mot lagen i Raleigh, North Carolina. Foto: TT

Toalettlag orsakar delstatsbråk i USA

Uppdaterad
Publicerad

North Carolinas kontroversiella lag som hindrar kommuner från att på egen hand utöka HBTQ-personers rättigheter har mött en storm av protester. Indragna affärsresor, sportevenemang och investeringar från företag kan bli följden för den amerikanska delstaten.

Staden Charlotte i den amerikanska delstaten North Carolina ville förstärka sina HBTQ-invånares rättigheter bortom statens egna antidiskrimineringslagar, men förhoppningarna grusades när den republikanske guvernören Pat McCrory snabbt skrev under en ny lag som förbjöd enskilda städer och kommuner den typen av befogenheter. 

Lagen innebär att transsexuella Charlottebor inte kommer få använda de toaletter som överensstämmer med det kön de själva identifierar sig som, utan måste gå på toaletten avsedd för det kön de tilldelades vid födseln.

120 företag kräver ändring

Guvernörens ingripande har fått hård kritik för att vara diskriminerande mot transsexuella, men lagens anhängare menar att det handlar om att ”skydda privatlivet” och kvinnors och barns säkerhet på offentliga toaletter och badrum.

Vita huset har uttryckt sitt ogillande och 120 företag, däribland Google, Pepsi, Facebook och Bank of America, har skrivit på ett protestbrev för att få McCrory att ändra sig. Dessutom har flera amerikanska delstater och städer gett sig in i debatten. Washington, Boston, New York och Conneticut, har alla förbjudit sina anställda att göra affärsresor till North Carolina i protest mot McCrorys lagstiftning, som delstatens åklagare Roy Cooper kallade för ”en nationell skam”.

North Carolina är den tredje staten i USA som förbjuder lokala antidiskrimineringslagar. Arkansas och Tennessee lagstiftade på samma sätt efter att städerna Fayetteville och Nashville ville straffa företag och hyresvärdar som diskriminerade mot HBTQ-personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.