Foto: DR/TT

Författare smugglade flyktingar till Sverige – döms

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Lisbeth Zornig Andersen, tidigare barnombudsman i Danmark, döms för människosmuggling efter att ha hjälpt flyktingar att komma till Sverige.

Tillsammans med sin man plockade hon upp en syrisk familj i färjeläget Rødbyhavn och körde flyktingarna, som hade tänkt ta sig till Sverige till fots, till Köpenhamn. Där körde de dem till stationen och köpte dem biljetter till Sverige.

– Dåså, nu är vi också kriminella, säger Zornigs man Michael Ravno Lindholm, till danska tidningen Berlingske, efter att domen fallit.

Förbjudet att skjutsa flyktingar

Enligt danska utlänningslagen är det förbjudet att transportera personer som inte har rätt att vara i landet. Paret döms till böter på 22.500 danska kronor vardera.

– Jag är verkligen arg. Det är djupt orimligt, säger den tidigare ekonomen, författaren och tidigare barnombudsmannen Lisbeth Zornig Andersen, och antydde att rätten dömde ut ett hårdare straff för att hon är känd.

Skulle göra om det

Hon säger dock till DR.dk att hon skulle göra samma sak igen.

– Jag gjorde en anständig sak som många hundra andra danskar gjorde, nämligen att hjälpa till där myndigheterna saknades, säger hon till DR.

– Om jag var i samma situation med den kunskap jag har i dag, skulle jag ha gjort det igen. Det var en familj som behövde skjuts och jag valde deras välbefinnande framför mitt eget, fortsätter Lisbeth Zornig Andersen.

Hjälpte flyktingar på motorvägen

Det var i september förra året som en stor grupp flyktingar kom till Danmark och vandrade till fots längs med motorvägen från färjeläget Rødbyhavn i riktning mot Sverige.

– Jag och Michael klarar av detta. Men denna dom kommer att bli prejudicerande för många barn till flyktingar, studerande, folkpensionärer och andra som gav en hjälpande hand till flyktingar, och som kommer drabbas mycket hårdare ekonomiskt, säger Zornig Andersen.

Oavsett avsikter

Åklagare Charlotte Larsen förklarar att oavsett vilka goda avsikter de haft så är lagen tydlig.

– De visste att det var flyktingar. De visste att om du är flykting så har du ingen rätt att resa in i landet. De visste att det som de gjorde möjligen var olagligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer