– Vi har sett det tidigare hur den här typen av högerradikala rörelser faktiskt kan leda till våldsamheter och jag tror inte att vi ska blunda för det i det här fallet, säger journalisten och författaren Kent Werne. Foto: SVT/TT

De tror att demokrater och Hollywood styr hemligt pedofilnätverk

Publicerad

”QAnon” är rörelsen som menar att Donald Trump i hemlighet driver en kamp mot en hemlig, satanistisk och barnätande pedofilring. Här är konspirationsteorin som snart kan ta sig in i USA:s kongress.

QAnon-anhängarna tror att det finns en stor, mäktig konspiration som styr USA bakom kulisserna – bestående av satanistiska pedofiler och globalister.

– Och sen tror man samtidigt att Trump-administrationen och Trump har en dold plan för att bekämpa den här ondskefull konspirationen, säger Kent Werne, journalist och författare till boken ”Allt är en konspiration”.

Hundratusentals anhängare

Enligt New York times handlar det förmodligen om hundratusentals anhängare som mer eller mindre tror på rörelsens konspirationsteorier. Under de senaste månaderna har sociala medieplattformar som Facebook, Twitter och Tiktok tagit bort material som sprider QAnon-teorierna. En av Facebookgrupperna som togs bort hade nästan 200 000 medlemmar när den stängdes ner.

QAnon har också fått fäste i den amerikanska politiken.

– De fem åren i synnerhet har konspirationsteorier som tidigare befann sig ute i marginalen letat sig in i den politiska mittfåran mer och mer, säger Kent Werne.

Sympatisör blir invald i kongressen

Inför det stundande valet i USA är det minst 11 republikanska kongresskandidater som öppet sympatiserar med rörelsen. Åtminstone en av dem, Marjhorie Taylor Greene från Georgia, kommer att väljas in till kongressen.

President Donald Trump säger att han inte har så bra koll på rörelsen.

– Jag har hört att de älskar vårt land, sade Trump vid en presskonferens utan att kommentera rörelsens idéer ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.