Förgiftning kan utlösa diplomatisk kris

Uppdaterad
Publicerad

Förgiftningen av den avhoppade ryske spionen Aleksander Litvinenko riskerar att utlösa en kris i de brittisk-ryska relationerna. Medan brittisk press spekulerar friskt om Kremls eventuella inblandning är de ryska mediernas tystnad kompakt.

Aleksander Litvinenko förgiftades för tre veckor sedan av den dödliga tungmetallen tallium och svävar fortfarande mellan liv och död. Mordförsöket sammanfaller inte bara med premiären av den nya James Bond-filmen, utan väcker obehagliga minnen från kalla kriget till liv.

Brittisk medborgare

Kopplingen till mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja gör också förgiftningen till politiskt sprängstoff. Den regimkritiske Litvinenko blev sjuk efter ett besök på en sushirestaurang i London, där han träffade en italiensk man som sade sig ha information om mordet – som säkerhetstjänsten FSB anklagats för.

På måndagen försämrades hans tillstånd något och han fördes till intensivvårdsavdelning.

Enligt uppgift blev den förre FSB-officeren Litvinenko brittisk medborgare förra månaden, fem år efter det att han hoppat av.

Ryska medier tiger

-Det är inte frågan om något gammalt vanligt spionbråk. Nu handlar det om mordförsök på en utländsk medborgare i ett annat land med metoder som vi vet att ryssarna är väl förtrogna med, säger en källa till The Times.

De stora ryska medierna teg däremot samfällt om historien, frånsett tidningen Kommersant som tidigare ägdes av den landsflyktige finansmannen Boris Berzovskij, en svuren fiende till Putin.

Den ryska regeringens presschef Dimitrij Peskov ville inte heller kommentera saken.

FSB pekas ut

Chefen för statliga Centret för politisk information, Aleksej Muchin, avfärdade alltsammans som ”ett informationskrig mot Kreml”, lett av Berezovskij.

Finansmannen och andra avhoppade regimkritiker pekar tveklöst ut säkerhetstjänsten FSB, KGB:s arvtagare.

-Skälet är helt uppenbart. Han är Putins fiende, säger Berezovskij till The Guardian efter att ha besökt Litvinenko på sjukhuset i fredags.

Fakta: Kända förgiftningar

En rad uppmärksammade mordförsök med gift har genomförts i Europa under det kalla kriget och i spåren av Sovjetunionens kollaps.

2004:

Journalisten Anna Politkovskaja hävdar att hon förgiftats på ett flygplan från Moskva till Beslan för att hindras att bevaka gisslandramat på en skola där.

Ukrainas president Viktor Jusjtjenko förgiftas med dioxin inför presidentvalet.

2003:

Journalisten och dumaledamoten Jurij Sjtjekotjichin dör efter mystisk hudåkomma, förgiftad med dioxin enligt familjen.

2002:

Extremisten Khattab i Tjetjenien dör, sannolikt efter att ha öppnat ett förgiftat brev.

1995:

Den ryske affärsmannen Ivan Kivelidi mördas med giftiga mineralsalter.

1981:

Östtyska hemliga polisen Stasi försöker mörda avhopparen Wolfgang Welsch med talliumspetsade hamburgare när denne är på semester i Israel.

1978:

Den bulgariske dissidenten Georgi Markov mördas i London med ett paraply vars spets doppats i gift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.