Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här startar fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina. Foto: Sergei Kholodilin/Belta Pool Photo/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Samtal mellan Ukraina och Ryssland i gränsområde

Uppdaterad
Publicerad

Delegationer från Ryssland och Ukraina träffades under måndagen vid gränsen mellan Ukraina och Belarus. Parterna nådde ingen överenskommelse men beslutade att fortsätta samtalet under de närmsta dagarna.

Den ukrainska delegationen, som bland annat består av försvarsminister Oleksii Reznikov och presidentens rådgivare Mykhailo Podolyak, anlände på måndagsförmiddagen till den ukrainsk-belarusiska gränsen. Från rysk sida deltog presidentrådgivaren Vladimir Medinskij.

För att medla mellan parterna var den rysk-israeliska miljardären Roman Abramovitj på plats i förhandlingsrummet, enligt The Independent. Abramovitj lämnade nyligen ifrån sig kontrollen över den engelska fotbollsklubben Chelsea.

– Målet är omedelbart eldupphör och att Ryssland drar tillbaka sina trupper, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal inför mötet.

Zelenskyj: Inga större förhoppningar

Samtidigt har Zelenskyj på förhand sagt att han inte hyste några större förhoppningar om samtalet.

– Ärligt talat: Jag tror egentligen inte att mötet kommer att leda någonvart, men låt dem försöka, sade han i en video som släpptes på söndagseftermiddagen.

Vid 17.30-tiden avslutades mötet, utan att ha nått någon överenskommelse förutom att parterna ska fortsätta samtalet inom de närmsta dagarna. Enligt den ukrainske presidentrådgivaren Mykhailo Podolyakf har förhandlingarna varit svåra.

Kriget i Ukraina är inne på femte dagen och ryska militära styrkor fortsätter att strida på flera platser i det invaderade grannlandet. Måndagens möte mellan parterna var det första sedan Ryssland gick in i Ukraina.

”Det kan bli en rättvis förhandling om den ena sidan inte skjuter den andra sidan med raketartilleri vid tidpunkten för förhandlingarna. Hittills har vi inte det resultat vi vill ha. Ryssland har uttalat sin ståndpunkt, och vi har deklarerat våra ståndpunkter för att avsluta kriget. Vi fick några signaler. När delegationen återvänder till Kiev kommer vi att analysera vad vi har hört och sedan kommer vi att besluta hur vi ska gå vidare till den andra samtalsomgången”, sade Zelenskyj i ett meddelande som lades ut på hans Facebooksida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.