Foto: EBU

”Förlorad generation”: FN larmar om rohingiska barns utsatthet

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden är hotad för mer än 380 000 flyktingbarn utan tillgång till regelbunden skolgång. Unicef larmar om risken för djupa spår i en hel generation – ett år efter rohingyernas massflykt från en våldsam fördrivningskampanj.

I Bangladesh förvägras flyktingbarnen möjlighet att gå i allmänna skolor, eftersom myndigheterna inte vill att den muslimska folkgruppens närvaro blir ”permanent”, säger Alastair Lawson-Tancred, talesperson för FN:s barnrättsfond Unicef.

Unicef och andra hjälporganisationer larmar nu omvärlden om de rohingiska barnens olidliga situation. Mer än 700 000 rohingyer bor i flyktingläger i Bangladesh. De flesta lever i fattigdom med bristfällig tillgdång till basala förnödenheter som mat, sjukvård och rinnande vatten.

Offer för trafficking

I staden Cox's Bazar ligger världens största flyktingläger. Dit har tusentals barn kommit som ensamkommande flyktingar. Många har blivit föräldralösa och lämnats vind för våg, enligt Unicef. Hundratals fall av sexuella övergrepp rapporteras varje vecka och traffickingligor utnyttjar situationen för att kidnappa barn, som SVT rapporterat om tidigare.

Hjälporganisationer förser flyktingarna med förnödenheter. Men hjälparbetare menar att situationen är ohållbar i längden och inget tyder på att krisen ska blåsa över inom en snar framtid.

På lördag är det ett år sedan säkerhetsstyrkornas brutala fördrivningskampanj mot rohingyer inleddes i Myanmar, tidigare känt som Burma.

”Skolexempel på etnisk rensning”

FN kallar fördrivningen ett ”skolexempel på etnisk rensning”. Journalister har dokumenterat hur regeringsstyrkornas soldater våldtog, mördade och brände rohingyernas byar. 

Myanmar förnekar soldaternas övergrepp och vägrar släppa in internationella observatörer för oberoende utredningar. Regeringsföreträdare menar att soldaterna bekämpade terrorhot och hänvisar till dödliga attacker mot regeringsmål av väpnade rohingiska grupper, innan militärens fördrivningskampanj.

Myanmar slår ifrån sig kritiken

– Vi som går igenom Myanmars utveckling ser annorlunda på det här än de som observerar från utsidan, och vi kommer inte påverkas av dem, sa Myanmars ledare Aung San Suu Kyi i tisdags, angående kritiken från FN och andra internationella organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.