Läkaren: ”Här är alla människor vi inte kunde rädda”

Publicerad

På ett sjukhus i belägrade Mariupol trängs skadade patienter tillsammans med dödsoffer och nyfödda.

– Det här är alla människor vi inte kunde rädda, säger läkaren Valeriy Drengar och lyser med en ficklampa över kropparna i källaren.

Sjukhuset i den belägrade staden Mariupol är ett av få som fortfarande kan ta emot skadade. Flera andra sjukhus har bombats av ryska styrkor. Byggnaden, som tidigare var ett allmänsjukhus, fungerar nu som akutmottagning, förlossningsavdelning och bårhus.

I ett av rummen finns spädbarn som evakuerats från förlossningsavdelningen. För att skydda dem från glassplitter ligger de under filtar.

– Allt bara föll över oss och vi bar barnen hit, säger en sjuksköterska.

Utanför sjukhuset och i källaren, som tidigare använts som matlager, samlar man de döda kropparna.

– Alla andra sjukhus bombades och ingen kunde hämta dem. Det finns ingen räddningstjänst, säger läkaren Valeriy Drengar.

Massiva skador i staden

Uppemot 90 procent av staden Mariupol har förstörts eller skadats, uppgav Serhiy Orlov, biträdande borgmästare i staden till Forbes Ukraina på onsdagen. Enligt Orlov har över 2 300 personer dött i staden fram till den 13 mars. Siffrorna är obekräftade men borgmästaren uppger att antalet idag är mycket högre.

– Vi begraver dem, de flesta i massgravar, säger han.

På tisdagen lyckades 28 000 personer ta sig ut ur staden, som har omkring 400 000 invånare, genom humanitära korridorer, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.