Juan Carlos lämnade över tronen till sin son, kronprins Felipe, efter nästan 40 år. Till höger syns även drottning Sofia. Foto: TT

Förre kungen lämnar Spanien efter korruptionsskandalerna

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelade kungahuset att den förre kungen Juan Carlos I bestämt sig för att lämna landet, skriver nyhetsbyrån AP. Monarken har befunnit sig i blåsväder en längre tid och skandalerna har följt på varandra.

Under året har den schweiziska ekobrottsmyndigheten utrett honom för korruption och i juni startade även Spaniens högsta domstol en utredning.

Beskedet om att han lämnar landet publicerades på det kungliga hovets webbsida i formen av ett brev från den förre monarken till hans son, Spaniens nuvarande kung Felipe VI.

Där stod bland annat ”Jag informerar dig om mitt överlagda beslut att flytta, under denna period, från Spanien”.

Anklagelserna: Tagit emot $100 miljoner

Korruptionsanklagelserna gäller bland annat att den Juan Carlos ska ha tagit emot 100 miljoner dollar från den saudiske kungen för ett kontrakt på höghastighetståg. Uppgifterna publicerades först i schweiziska medier.

Genom sin advokat har den 82-årige före detta monarken upprepade gånger nekat till anklagelserna.

I mars i år meddelade kung Felipe att han inte tänker ta emot några pengar av sin far och samtidigt drog han också in pappans apanage. Det i ett försök att fjärma kungahuset från den förre regentens skandaler.

Tillsattes av diktatorn Franco

Juan Carlos abdikerade år 2014 efter nära 40 år på tronen. Han utsågs av Francisco Franco och tillträdde 1975, endast två dagar efter diktatorns död. Trots Francos önskan om att diktaturen skulle leva vidare, spelade kungen en viktig roll i att landet blev en demokrati.

Han var länge en populär monark, men åren innan han lämnade tronen hade hans popularitet dalat efter diverse olika skandaler som bland annat handlade om en ex-älskarinna och elefantjakter i Botswana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.