Kina är en av de länder som enligt ny forskning står för mest plast som förorenar världshaven. Foto: Alex Hofford/EPA/TT

Forskare: De ligger bakom nedskräpningen i havet

Uppdaterad
Publicerad

Fiskenät, ålfällor, livsmedelsförpackningar och enorma mängder udda plastfragment.

Nu har forskare lyckats identifiera ursprunget på en del av de tusentals plastobjekt som plockats upp ur Stilla havet – och det verkar handla om bara en handfull länder.

På en flera miljoner kvadratkilometer stor yta i norra Stilla havet flyter tiotusentals ton med plastskräp. Forskare har nu tittat närmare på avsändarna i ett utpekat område i det som kallas Det stora Stillahavssopområdet (Great Pacific garbage patch).

Genom att analysera drygt 6 000 plastföremål kan forskarna konstatera att mycket kan härröras från fem länder med stor fiskeindustri – vilket forskarna menar belyser den viktiga roll som fisket spelar i lösningen av denna globala fråga.

Efter det att olika språk och tillverkningsland hade identifierats på väl bevarade plastförpackningar, pekas Japan, Kina, USA, Taiwan och Korea ut som de största avsändarna.

Olika sorters skräp

Det allra vanligaste skräpet (33 procent) kategoriserades som oidentifierbara plastföremål/fragment. Näst vanligast var fiskerelaterat material som fisklådor och ålfällor (26 procent). Livsmedelsförpackningar stod för 13 procent.

Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.