Vårdanställda på ett sjukhus i Wuhan skriver varandras namn på skyddsdräkter. Foto: Xiong Qi/Xinhua via AP/TT

Forskare i världsmöte för att stoppa coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen, WHO, kraftsamlar för att hitta ett vaccin som kan hindra det nya coronavirusets framfart. I Genève samlas i dag 400 av de främsta forskarna för att utbyta nya rön och idéer.

Coronaviruset som på tisdagen av WHO fick det officiella namnet Covid-19, gäckar vetenskapen. Hur ser det ut? Hur dödligt är det? Vem drabbas?

– Det är ett helt nytt virus som cirkulerar så vi behöver all kunskap vi kan få. Till exempel är det jätteviktigt att veta vem som lätt blir smittad och vem som avlider. Så vi skyddar rätt grupper. Det ser ut att vara en hel del fall bland äldre, men inte så många bland barn, säger Charlotta Bergquist, gruppchef vid Läkemedelsverket, som deltar i Genèvemötet.

Coronapandemin

Tresiffrigt dödstal – på ett dygn

Enligt kinesiska myndigheter har 1 016 personer dött och 42 638 har insjuknat sedan utbrottet startade. Det senaste dygnet har 108 människor avlidit, det är första gången som dödstalet under ett dygn har varit tresiffrigt sedan viruset upptäcktes.

Samtidigt uppger världshälsoorganisationen WHO att ett vaccin mot viruset kan finnas tillgängligt om 18 månader. 

– Vi måste göra allt vi kan i dag med alla tillgängliga vapen, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, enligt Reuters.

Hur förändras viruset – en ödesfråga

Det är alltså fortfarande en lång väg kvar till att ett vaccin blir verklighet. För att ta fram det behöver forskarna veta om viruset är stabilt eller om det muterar snabbt. Det avgör hur vaccinet ska se ut.

– Man behöver nu samla in många prover från Hubeiprovinsen där viruset cirkulerar som mest för att se hur det utvecklas, säger Charlotta Bergquist till SVT Nyheter.

Jakt på läkemedel

Covid-19 skiljer sig från de andra coronavirus som orsakade utbrotten av sars och mers. Det betyder att den forskning som gjordes för att hitta ett vaccin vid de två tillfällena inte är mycket värd nu.

Att istället hitta redan existerande läkemedel som som kan besegra viruset är troligen ett snabbare sätt att skydda utsatta grupper tror Charlotta Bergquist vid Läkemedelsverket.

– I dag finns inget läkemedel som vi vet fungerar. Men det pågår studier i Kina som faktiskt har kommit ganska långt. Man testar ett antal substanser. Bland annat ett HIV-läkemedel, men även en substans som forskades på i samband med ebolautbrottet i Västafrika 2014.

Fakta: Saknas vaccin och effektiv behandling

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som  fått beteckningen Covid19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att Covid-19 kan smitta från människa till människa.

Kinesiska staten har hittills spenderat nästan 72 miljarder yuan (nästan 100 miljarder kronor) på insatser för att bekämpa virusutbrottet samtidigt som Kinas centralbank pumpat in likviditet i banksystemet och sänkt styrräntor för att hålla igång ekonomin.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet