Leonardo Da Vincis ska enligt forskare ha använt två modeller när han målade den berömda Mona Lisa. Foto: tt

Forskare: Mona Lisa var både kvinna och man

Uppdaterad
Publicerad

Leonardo Da Vinci använde sig av två modeller när han målade en av världens mest kända tavlor. Det hävdar den italienske konstforskaren Silvano Vincenti vid en presskonferens. Men vem den manlige modellen ska ha varit finns det olika teorier om.

”Mona Lisa är androgyn” säger den italienska forskaren vid en presskonferens under onsdagen. Med hjälp av infraröd teknik och bildbehandlingsprogram har Silvano Vincenti analyserat den kända målningen och kommit fram till att Leonardo Da Vinci använde sig av två modeller när han målade Mona Lisa.

Den ena modellen ska ha varit Lisa Gherardini, fru till Francesco del Giocondo, och den andra modellen Leonardos favoritelev, Salai. Det skriver den italienska tidningen La Nazione.

– Det är en spännande tanke och inte omöjligt, det har hänt förut att konstnärer använder sig av två olika modeller när de målar ett porträtt, säger Linda Fagerström, doktor i konstvetenskap och lektor vid Linnéuniversitet.

Konsten var inte fri

Det finns även teorier om att Mona Lisa delvis ska vara ett självporträtt av Leonardo Da Vinci själv, berättar Linda.

– Leonardo Da Vinci verkade under en tid då konsten inte var fri. Mona Lisa var ett beställningsjobb, så han kan ha använt sig av två modeller, men väldigt subtilt i sådana fall, säger Linda Fagerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer