Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är världens största levande organism som har upptäckts i Shark Bay på Australiens västkust. Foto: AP/University of Western Australia-Flinders Universit

Forskare tror att det här är världens största växt

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt världens största växt utanför Australiens kust – en sjögräsäng som har växt genom att upprepade gånger klona sig själv.

Till en början trodde man att ängen var ett kluster av tusentals enskilda arter.

Men genetisk analys har avslöjat att undervattensfälten av viftande grönt sjögräs är en enda organism. Växten täcker 180 kvadratkilometer och har gjort kopior av sig själv under 4 500 år.

Forskningen publicerades under onsdagen i Proceedings of the Royal Society B.

Forskare bekräftade att ängen var en enda organism genom att ta prover och jämföra DNA från sjögrässkott över bädden, skrev Jane Edgeloe, en medförfattare till studien och marinbiolog vid University of Western Australia.

”Den mest utbredda kända klonen på jorden”

En mängd olika växter och vissa djur kan föröka sig asexuellt. Det finns nackdelar med att vara kloner av en enda organism – såsom ökad mottaglighet för sjukdomar.

Forskarna kallar ängen ”den mest utbredda kända klonen på jorden”, och täcker ett område lika stort som ön Aruba i Västindien.

Även om sjögräsängen är enorm, är den sårbar. För ett decennium sedan täckte sjögräset ytterligare sju kvadratkilometer, men cykloner och stigande havstemperaturer kopplade till klimatförändringar har nyligen dödat nästan en tiondel av den gamla sjögräsbädden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.