Foto: TT

Forskare vill minska sockerhalten i drycker

Uppdaterad
Publicerad

En gradvis minskning av sockerhalten i sötade drycker skulle ge många ett bättre liv menar forskare i ny rapport. Enligt brittiska forskare skulle till exempel så många som 300 000 fall av diabetes undvikas.

Storbritannien har genomfört en satsning för att minska mängden salt i flera livsmedelsprodukter med 40 procent under en femårsperiod. Nu kan det vara dags för en liknande satsning när det gäller socker.

Minskar risken för fetma

Om sockerhalten i sockersötade drycker, inklusive fruktjuice, minskades med 40 procent under fem år ger det en genomsnittlig minskning med 38,4 kalorier per dag i slutet av femårsperioden. Det innebär att det går att förebygga 500.000 fall av övervikt och 1.000 000 fall av fetma hos den brittiska befolkningen.

Ersätts inte med sötningsmedel

Och det skulle i sin tur kunna förebygga omkring 300 000 fall av diabetes typ två under de kommande två årtiondena, enligt en studie av professor Graham MacGregor och hans kollegor vid Queen Mary University of London. Sockret som försvinner från dryckerna ska inte ersättas med konstgjorda sötningsmedel.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer