Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Siffrorna över antal ryska döda bör man se som en del av en genomtänkt kommunikationsstrategi. Det anser Ola Svenonius, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: AP/SVT

Forskaren om ukrainska propagandan: ”Väldigt strategiska”

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska militärens dagliga påstådda siffror över hur många ryska soldater som stupat har sjunkit stadigt under krigets gång. Enligt Ola Svenonius, forskare på FOI, är det svårt att svara på varför.

– Det är tydligt att den ukrainska armén är väldigt strategiska med vad de släpper, säger han.

Under de två första veckorna av Rysslands invasion av Ukraina påstod den ukrainska armén att ryssarna lidit stora förluster, inte sällan med omkring tusen man varje dag.

Men nu har de påstådda ryska förlusterna tonats ner. De senaste veckorna har man genomgående hävdat att mellan 200 och 400 ryska soldater dödats dagligen. Hur många av deras egna som stupat publiceras mer sällan.

Enligt Ola Svenonius, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, ska man se siffrorna som en del av en genomtänkt kommunikationsstrategi – propaganda med andra ord.

– Det är makabra siffror att hantera, men jag betraktar dem med stor försiktighet, säger han.

– Man vill visa på krigsframgångar, att det går dåligt för ryssarna.

Färre ryska soldater ska ha stupat dagligen de senaste veckorna jämfört med början av konflikten, uppger Ukrainas militär, som varje dag publicerar påstådda ryska förluster. Foto: SVT Grafik

En slags mellanväg

Varför man från ukrainskt håll numera berättar att, i jämförelse med tidigare, relativt få ryska soldater dödas varje dag går bara att spekulera i, enligt Ola Svenonius. Men en förklaring kan vara att man valt en slags mellanväg.

– Om vi närmar oss siffrorna som rena propagandainstrument kan man tänka sig att man inför kommande förhandlingar vill signalera att kriget går dåligt för Ryssland, att det inte händer någonting, säger han och fortsätter:

– Om de tvärtom fortsatte att visa siffror i tusentalet skulle man efter ett tag kanske undra varför de inte går segrande ur det här snart. Alternativt, om de skulle redovisa noll, då skulle nog folk tänka att det går dåligt för den ukrainska armén.

Andra mål för ryska propagandan

Enligt Ryssland har 1 300 soldater stupat i Ukraina i vad landets myndigheter fortfarande kallar en ”särskild militär operation”. Varför Ryssland inte lika ofta går ut med dödssiffror kan delvis bero på att de vill att fokus ska ligga på annat, enligt Ola Svenonius.

– Ryssland och Ukraina har olika mål ur ett propagandaperspektiv. Från ukrainsk sida är det viktigt att visa att man ger aktivt och starkt motstånd, säger han.

– Jag tror att Ryssland är mer inriktade på annan typ av kommunikaton. Man är mer inriktad på publiker som inte primärt är den västeuropeiska, man fokuserar på de övergripande frågorna, nazister i den ukrainska armén, västs dubbelmoral och så vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer