Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staffan I Lindberg menar att utvecklingen för Polens demokrati är oroande. Foto: SVT

Forskaren: Polen på väg att inte definieras som demokrati

Uppdaterad
Publicerad

Polen är på väg i Ungerns fotspår att inte längre uppnå målen för att få märkas som ett demokratiskt land, enligt forskarna från internationella samarbetet V-Dem. Föreståndaren Staffan I. Lindberg, förklarade mer under SVT:s Agenda.

Både Polen och Ungerns regering har tillämpat flera reformer som allvarligt strider mot principer som är avgörande för ett fortsatt EU-samarbete. Bland annat stred Polen mot EU-rätten då de inrättade en politisk styrd rättskammare som på olika sätt kan straffa och omplacera oberoende domare som sedan ersätts med politiskt tillsatta. Trots att rättsprocesser ägt rum där Polen vid flera tillfällen fällts, har hittills inget fungerat för att komma till rätta med situationen.

– Om de fortsätter på den inslagna vägen i ytterligare ett eller två år, kommer vi inte längre klassificera Polen som en demokrati, säger Staffan I. Lindberg.

V-Dem, där Lindberg är chef, är ett internationellt forskningssamarbete för att mer objektivt och korrekt mäta demokrati.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer