Här fångar forskarnas kameror den misstänkta mordbrännaren

Uppdaterad
Publicerad

Långt ifrån alla skogs- och markbränder i Europa har naturliga orsaker. Det fick italienska brandforskare konkreta bevis på i helgen när en misstänkt mordbrännare plötsligt dök upp i forskningsunderlaget.

För att lära sig mer om vad som orsakat den senaste tidens bränder i Montesarchio, fem mil nordöst om Neapel, har ett forskarteam satt upp kameror runt om i kommunen. Men det var ingen naturlig brand som fångades på bild.

Det var på torsdagen som forskarna gick igenom materialet från kamerorna och såg en person komma gåendes in i bild, se sig omkring för att sedan böja sig ner i vägkanten och tända eld på det torra gräset.

Se bilderna från forskarnas kameror i videon ovan.

Skaffa nytt bete

Den misstänkte mannen, en får-och getuppfödare från området, spårades upp av polis och försökte vid gripandet göra sig av med en tändare, rapporterar Voice of America.

Enligt utredarna tros mannens syfte ha varit att bränna av det torra gräset för att nytt bete till boskapen skulle gro, en metod som var strängt förbjudet vid tillfället.

Med omkring 800 skogs- och terrängbränder är Italien långt ifrån hårdast drabbat av länderna kring Medelhavet i år. Men det är ändå tre gånger så många bränder som landet normalt brukar ha. Främsta orsaken är den värme och svåra torka som drabbat landets södra regioner och som också hotar skördarna.

Landets milljöminister, Roberto Cingolani, sade förra veckan i parlamentet att 57,4 procent av bränderna visat sig vara medvetet anlagda och att 13,7 procent orsakats av mänskligt slarv.

– Mindre än två procent av bränderna har naturliga orsaker som till exempel blixtnedslag, sade Cingolani.

I 22 procent av fallen har inte den exakta brandorsaken gått att fastställa.

Misstänkt sabotage

Nära orten Troina på Sicilien greps i förra veckan två personer. De misstänks ha tänt eld för att förstöra åkrarna i ett område där en solkraftspark planereras.

– Det finns en hypotes att de intressen som vill bygga solenergianläggningar försöker underminera jordbrukarna, säger Troinas borgmästare Fabio Venezia till La Repubblica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.