Europeisk forskning för att utveckla fusionsenergianläggningar pågår vid ”Wendelstein 7-X” på Max Planck-institutet i Greifswald, Tyskland. Arkirvbild Foto: Stefan Sauer DPA/AP/TT

Forskningsframsteg för fusionskraft

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på ett laboratorium utanför San Francisco, Kalifornien, har gjort ett genombrott med så kallad fusionsenergi. Forskarna på labbet har för första gången lyckats framställa mer energi än vad som använts för att genomföra försöket, rapporterar Bloomberg.

Än så länge har inget publicerats om genombrottet på laboratoriet, som drivs av USA:s energidepartement. Bloomberg hänvisar till en anonym källa som inte vill framträda med namn före offentliggörandet av forskningsframstegen.

Enligt Bloomberg har forskare på Lawrence Livermore National Laboratory använt laser för att bombardera väteisotoper i het plasma. Isotoperna har därmed omvandlats till helium och i processen utsöndrades neutroner, vilket gav en koldioxidfri energiproduktion.

Kan bli fossilfritt komplement

Årtionden av forskning har föregått genombrottet, som även om det bekräftas officiellt kommer att ta lång tid att utveckla till en kommersiellt gångbar teknik.

Enligt Bloombergs källa ska det vid försöket ha alstrats 2,5 megajoule, motsvarande 0,69 kilowattimmar. För att genomföra försöket användes samtidigt 2,1 megajoule, enligt tidningen Financial Times, som tidigare har rapporterat om försöken.

Fusionsenergikraftverk kan i framtiden bli ett fossilfritt komplement inom energiproduktion. De skulle kunna drivas med betydligt mindre risker och inte alls medföra samma problematik kring strålning från avfallet som dagens kärnkraftverk har.

Ett ”stort vetenskapligt genombrott” vid Lawrence Livermore kommer att tillkännages på tisdag, rapporterar CNN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur nära är vi att kunna använda den mystiska fusionen som energikälla? Lorenzo Frassinetti, fusionsforskare vid KTH, har svaret. Foto: EBU/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.