Försonlig ton av Bush på besök i EU

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president George Bush anslog som väntat en försonande ton i sitt viktiga tal i Bryssel i dag. Temat för morgondagens toppmöte är tydligt: Tala om det som förenar EU och USA inte om det som skiljer.

-Tillsammans kan vi åter sätta histo- rien på en hoppfull kurs. Det finns inget som kan splittra oss, sade han inför en handplockad publik i dag.

Tre huvudmål listas i en not till EU:s länder: Förbättra det transatlantiska klimatet, visa att EU är en stark och pålitlig partner för USA och ta steg framåt i de stora aktuella frågorna.

Den bittra konflikten kring Irakkriget var överspelade och ska ersättas av nya ”stora plikter”.

”Ingen makt på jorden”

-Vår starka vänskap är avgörande för fred och välstånd jorden runt, och ingen tillfällig debatt, ingen övergående oenighet mellan regeringar, ingen makt på jorden kan någonsin dela oss, sade Bush.

Angelägenheten om att inte störa bilden av nystart i de viktiga relationerna syntes också från EU:s ordförandeskap. Tydliga instruktioner har gått ut från Luxemburgs regering.

”Det är viktigt att vi får ut vårt budskap, såväl på presskonferenser som i andra kontakter med pressen” står det i en not till samtliga 25 EU-länder, enligt Reuters.

Tre huvudmål listas: Förbättra det transatlantiska klimatet, visa att EU är en stark och pålitlig partner för USA, och ta steg framåt i de stora aktuella frågorna, enligt noten.

Utrikesminister Laila Freivalds sade sig inte ha sett något sådant papper.

-Men det är naturligtvis viktigt att vi är tydliga utåt kring de frågor där vi är överens, sade Freivalds.

Irakstöd på gång

Själva syftet med EU-USA-mötet är att visa på de områden där det finns enighet och en förmåga att samarbeta, ansåg hon, vilket dock skulle hindra enskilda länder ”att ha egna synpunkter i sakfrågor”.

Att många europeiska länder har sådana synpunkter på en lång rad områden står klart. Men när det gäller Irak kan Bush kanske få som han vill.

-Det viktigaste EU kan göra är att visa sig villigt att engagera sig i den process som nu krävs för demokratisering och uppbyggnad av Irak. USA förväntar sig ett tydligt ställningstagande, politiskt, ekonomiskt och tekniskt, sade Freivalds.

Ett sådant tycks också ligga i korten. Träning av poliser, domare och jurister, liksom ökad säkerhet för FN:s personal i Irak, är några uppgifter EU-ledarna väntas axla under tisdagens toppmöte.

Sverige har förklarat sig berett att delta med en handfull instruktörer för det ändamålet.

Men samtidigt har USA på intet vis givit upp sina hårda ståndpunkter kring Kyotoprotokollet om minskade utsläpp av växthusgaser, synen på vapenembargot mot

Kina som EU vill lyfta, eller inställningen till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Och skulle Tyskland, Frankrike och Storbritannien helt misslyckas i sina diplomatiska ansträngningar med att förmå Iran att inte skaffa kärnvapen visade Bush att han är beredd att agera med hårdare medel.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.