Drottning Elizabeth är en av de första som kommer erbjudas vaccinet. Foto: Adrian dennis/AFP/TT

Första doserna Pfizer-vaccin ges på tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien förbereder sig för fullt – inom några dagar väntas de bli det första landet som startar vaccinering med Pfizers vaccin. Drottningen har lovat att berätta när hon tagit vaccinet.

Redan på tisdag kan de första doserna av vaccinet ges och först i kön är personer över 80 år, sjukvårdsmedarbetare och boende samt anställda på äldreboenden.

Till att börja med kan sprutorna tas på 50 olika sjukhus runt om i landet men det brittiska vårdsystemet, NHS, har uppmanat läkare att förbereda sig på att börja vaccinera på vårdcentraler 14 december.

Storbritannien har beställt 40 miljoner doser från Belgien, vilket räcker till 20 miljoner av landets 67 miljoner invånare. Omkring 800 000 doser kommer vara tillgängliga nästa vecka.

”Vi är redo”

Vaccineringsstarten sammanfaller med ett avgörande ögonblick i förhandlingarna mellan Storbritannien och Europeiska unionen om ett handelsavtal efter Brexit. Om inget avtal sluts kan det leda till stora störningar i varuförflyttningen mellan Storbritannien och EU-länder som Belgien.

Men en företrädare för regeringen, June Raine, uppger att de inte är oroliga.

– Vi har tränat, vi är redo, vi är fullt beredda på alla möjliga resultat, säger Raine i en intervju med BBC.

Drottning lovar berätta

I ljuset av att brittiska folkhälsoexperter är oroade över de höga nivåer av skepsis som finns mot vaccineringen, rapporterar lokala medier att drottning Elizabeth, 94, och hennes man prins Philip, 99, ska berätta när de tagit vaccinet.

Drottningen är mycket beundrad i det brittiska samhället, och hennes offentliga stöd för vaccinet skulle vara ett kraftfullt budskap för att motverka desinformation mot vaccinationer som cirkulerar på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet