Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Första fartyget med spannmål har seglat från Odessa

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera månaders uppehåll som bidragit till svältrisken i andra länder lämnade det första fartyget lastat med spannmål hamnen i Odessa på måndagsmorgonen, rapporterar Reuters.

Uppgiften bekräftas av Ukrainas infrastrukturminister och även det turkiska försvarsdepartementet som i ett uttalande skriver:

”Fraktfartyget 'Razoni', som seglar under sierraleonsk flagg och är lastat med majs, lämnar Ukraina med kurs mot Libanon.”

Kriget i Ukraina

Fler exporter väntas

Turkiet har uppgett att fler fartyg kommer att lämna Odessa under dagen, rapporterar TT.

Enligt FN är det första fartyget lastat med över 26 000 ton majs. Fartyget väntas nå Istanbul på tisdag. Efter en inspektion kommer fartyget fortsätta mot Libanon, meddelar Turkiets försvarsdepartement.

Risk för svält

Stoppet för spannmålsexport under kriget i Ukraina har kraftigt försämrat matförsörjningen i flera länder.

Redan i juni varnade FN:s matprogram WFP att kriget var en av flera betydande faktorer som kan leda till en dödlig kris.

”Ringar på vattnet driver miljontals människor i flera länder världen runt mot fattigdom och svält”, skrev de i ett pressmeddelande och la till att den kraftiga höjningen av mat- och även drivmedelspriser skapar politisk oro som ökar risken för konflikter.

Fakta: Ukrainas andelar av världsproduktionen

För till exempel vete, majs och korn står Ukraina för två–tre procent av världsproduktionen, när det gäller solrosolja 26 procent.

Ukraina exporterar dock en stor del av sina skördar. På exportmarknaden är andelen större: 13 procent av kornet, 9 procent av vetet och 15 procent av majsen. För solrosoljan är andelen hela 44 procent av exportmarknaden.

Priserna på spannmål steg snabbt och brant på spannmålsbörsen Matif vid krigsutbrottet, plus 35 procent mellan 1 februari och 5 april.

Källa: ”Impacts on agricultural markets on a large production loss in Ukraine”, Agri Food economics centre, Sveriges lantbruksuniversitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet