Första mätningen av kinesiska muren

Publicerad

För första gången ska forskarna utföra en detaljerad mätning av kinesiska muren för att ta reda på hur lång den verkligen är.

I maj börjar mätningarna som väntas ta fyra år, uppger BBC:s nätupplaga. Samtidigt ska forskarna kartlägga murens exakta sträckning och befästningarna som byggts för att skydda kinesiska imperiets norra gräns.

Började byggas under Qin-dynastin
Den 5.000 kilometer långa muren är den längsta byggnaden som skapats av människan och är i själva verket en serie av befästningar som sträcker sig från Juayuguan i väster till Shanhaiguan i öster. De började ursprungligen uppföras under Qin-dynastin flera hundra år före Kristi födelse som ett försvar mot nomadfolk i norr.

Den nuvarande muren härrör huvudsakligen från Mingperioden (1368-1644), för att skydda landet från hotet från mongolerna.

Stora delar är söndervittrade
Stora delar av muren är i dag i dåligt skick och har på många håll vittrat sönder och försvunnit helt.

Arkeologerna har länge försökt få undersökningen gjord för att få klarhet och förståelse för murens konstruktion.

Den kinesiska muren uppfördes 1987 på UNESCO:s på världsarvslista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer