Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lovar att besegra covid-utbrottet i landet. Arkivbild. Foto: STR/AFP/TT

Första officiella covidfallen i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea meddelar att de upptäckt fall av den smittsamma covidvarianten omikron, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA på torsdagen.

Detta är det första officiellt rapporterade fallen av smitta i landet.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallar situationen ”nationellt nödläge” och har beordrat lockdown för samtliga städer och områden efter att de första fallen av covid upptäckts, rapporterar AP.

Fallen ska ha upptäckts efter att ett okänt antal personer testats i huvudstaden Pyonyang. Kim Jong-Un ska enligt nyhetsbyrån därefter kallat till krismöte med det regerande koreanska Arbetarpartiet för att diskutera åtgärder för smittspridningen. Bland annat ska han krävt en skärpning av landets gränskontroller och åtgärder i form av nedstängningar. Samt uppmanat till att isolera smittan och ”eliminera infektionskällan så snabbt som möjligt”.

Men under mötet ska han också ha drivit på att genomföra planerade satsningar med bland annat jordbruk och statliga projekt samtidigt som de fortsätter stärka landets försvar.

Nordkorea har tidigare klargjort att de tagit rekord i att hålla landet fritt från covid, något som utomstående experter ställt sig tvivlande till. Under två års tid har landets gräns varit stängd för nästan all handel och besökare. Något som raserade ekonomin som sedan tidigare skadats av årtionden av misskötsel och sanktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.