Nu kan han bli Europas yngste regeringschef. Foto: TT

Sebastian Kurz förklarar sig som valvinnare

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Kurz, vars borgerliga parti ÖVP har vunnit i Österrike, har förklarat sig som vinnare. Nu kan han bli Europas yngste regeringschef.

Sebastian Kurz tackar väljarna för en ”historisk seger”, rapporterar mediebolaget ORF. Han vill hitta en ”samexistenskultur” i politiken och resultatet tolkar han som ”en order att förändra landet”.

Kurz förklarade att han ämnade föra samtal med samtliga partier men först efter att alla poströster räknats på måndagen. Han öppnade också för möjligheten att bilda en minoritetsregering.

– Jag vill naturligtvis forma en stabil regering, men om det inte går att genomföra finns det andra möjligheter, sa han till mediebolaget ORF.

Socialdemokraterna blir näst största parti

Det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet FPÖ blev näst största parti och har knuffat ner det socialdemokratiska SPÖ till en tredje plats.

Innan poströsterna räknats visar valresultatet att ÖVP fått 31,3 procent, FPÖ fick 27,3 procent och SPÖ har 26,7 procent.

De gröna har 3,3 procent och ligger därmed under fyraprocentspärren. Det liberala partiet Neos får 4,9 procent och partiet Liste Pilz som grundades ur det kluvna partiet De gröna får 4,1 procent, enligt den officiella valmyndigheten.

– Jag har redan ringt och gratulerat Sebastian Kurz som jag definitivt tror är vinnaren av valet. Även om det slutliga resultatet är att vänta först på torsdag, säger president Alexander Van der Bellen i ett första uttalande.

Yngste i EU

Utrikesminister Kurz är bara 31 år och kan bli EU:s yngste regeringschef.

Valet till nationalrådet – det österrikiska parlamentets underhus – är ett nyval, som hålls sedan den breda koalitionsregeringen mellan socialdemokrater och borgerliga brakat samman.

Siffrorna pekar på ett resultat som är förväntat, enligt Birgit Sauer, professor i statsvetenskap vid Wiens universitet. Det blir sannolikt en koalition mellan ÖVP och FPÖ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer