Ukrainas riksåklagare Iryna Venediktova (till vänster) tillsammans med Tysklands utrikesminister i samband med ett besök i staden Butja den 10 maj. Foto: TT

Första ryska soldaten inför rätta i Kiev – står åtalad för krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den första ryska soldaten har ställts inför rätta i Kiev – mitt under pågående krig. En tillfångatagen soldat är misstänkt för krigsbrott efter mordet på en civil 62-åring.

Fallet har stor symbolisk betydelse då Ryssland anklagas för en rad grymheter och krigsbrott sedan invasionens början den 24 februari.

Den ukrainska åklagarmyndigheten säger sig ha dokumenterat 10 000 fall av misstänkta krigsbrott.

Den nu åtalade 21-åringen, som tillhörde en rysk pansardivision från Moskva, ska höras idag av distriktsåklagare i Kiev. Han anklagas för ”brott mot krigets lagar och regler” och riskerar livstids fängelse, enligt Reuters.  

Åklagarna: Flera skott i huvudet

Det specifika fallet handlar om en rysk attack mot byn Chupakhivka utanför Kiev den 28 februari. Enligt åklagarna ska 21-åringen beordrats att döda en 62-årig ukrainsk man som befunnit sig i en bil.

62-årigen ska ha avrättats på plats med flera skott i huvudet, enligt åklagarna. Motivet ska ha varit att tysta honom om de ryska styrkornas närvaro i området.

I distriktsåklagarens uttalande framgår inte om den misstänkte närvarar under rättegången eller vem som försvarar honom, enligt Reuters. Nyhetsbyrån AP beskriver ett stort pressuppbåd i en liten rättssal, där den misstänkte sitter i en glasbur i väntan på rättegång. 

Tillbakavisar civila attacker

Ryssland har tidigare förnekat attacker mot civila mål och har hävdat att de fall som rapporterats handlar om iscensatta händelser.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har meddelat att man kommer bistå ukrainska rättsmyndigheter med åklagare från Polen och Litauen.

I april meddelade svenska åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet att man inlett en förundersökning om krigsbrott i Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad är ett krigsbrott? Hör folksrättsprofessorn Pål Wrange förklara. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer