Poliskontroll vid infarten till den nya Sandy Hook-skolan Foto: Scanpix

Första skoldagen efter massakern

Uppdaterad
Publicerad

De barn som överlevde skolmassakern i USA är för första gången tillbaka i klassrummen. Men inte i sin gamla skola – utan i en exakt kopia som beskrivs som ”den säkraste skolan i Amerika”.

Efter massakern den 14 december då en 20 årig man sköt ihjäl 20 elever och sex vuxna har Sandy Hook-skolan i Newtown, Connecticut, varit igenbommad. I stället har myndigheter och frivilliga hjälpts åt att snabbt restaurera en skola som tidigare varit stängd i grannstaden Monroe.

Massakern skapade debatt om säkerheten på amerikanska skolor – och när barnen på torsdagen återvände var det till en byggnad som polischefen Keith White i Monroe kallat ”den säkraste skolan i Amerika”.

Nya kameror, lås och kontroll av alla bilar som åker in på området är några av säkerhetsåtgärderna.

Återskapad miljö

Skolledningen har dessutom försökt skapa en så normal läromiljö som möjligt. Möblerna och mattorna liknar de som fanns i den ursprungliga skolan. Kritor på bänkarna och skolplanscher på väggen har flyttats med och arrangerats precis som de var, innan tragedin slog sönder vardagen för eleverna.

”Vi förstår att många föräldrar vill köra sina barn till skolan under de första dagarna. Men vi uppmanar eleverna att ta bussen så att de så fort som möjligt kommer in i sina vanliga rutiner”, skrev skolans rektor i ett meddelande.

– Att skolbarnen kommer hit fullbordar cirkeln. Det är bara det som saknas nu, sade Jane Robinson, skolområdeschef i Newtown.

Inget kan dock ändra på det faktum att nästan en hel klass har försvunnit från korridorerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolskjutning i Connecticut

Mer i ämnet