Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glada miner och ballonger under skolstarten i Butja. Men också skyddsrum och oroliga föräldrar. Foto: Reuters

Första skoldagen för barnen i Butja: ”Kommer inte vara lätt”

Publicerad

Den första september var det dags för skolstart runt om i Ukraina. I staden Butja, som drabbades hårt under krigets första månader, är skolan upprustad med nyrenoverade skyddsrum.

– Jag hoppas inte barnen behöver vara där. Jag hoppas allt kommer gå bra, säger en av mammorna som med vemod lämnade sina barn för skolstarten.

Under krigets första månader användes skolbyggnaden som skyddsrum och som tillfälligt sjukhus. Den ryska invasionen plågade staden och när de ryska styrkorna väl drog sig tillbaka lämnade man efter sig hundratals civila i de olika massgravar som upptäcktes några veckor senare.

– Det finns en oro, men barnen måste gå i skolan. Livet går vidare, säger en av papporna utanför skolbyggnaden.

Trots att kriget på många sätt dragit sig tillbaka från Butja så är man i dag redo för det mesta. Det första barnen fick göra var att träna på vad som händer när bomblarmet tjuter och lära sig att hitta snabbaste vägen till ett skyddsrum.

Följ med på första skoldagen i Butja i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.