Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det gyllene riset är både efterlängtat och omdebatterat. Varför? Se svaret i videon. Foto: SVT/TT

Första skörden av gyllene riset – ska rädda undernärda barn

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års utveckling och debatt ska det vitaminberikade ”gyllene riset” nu för första gången nå ut till folk. Filippinerna blev först att skörda riset i stor skala.

– Det är till för människor som lever i fattiga förhållanden och inte har möjlighet att äta en varierad kost, säger Jens Sundström, lektor i bioteknik vid SLU.

Under 2021 blev Filippinerna världens första land att godkänna odling av det så kalllade ”gyllene riset”, och 2022 genomförde de den första stora skörden av den omdiskuterade grödan.

I riset har man tillfört två gener från majs som gör att det kan producera betakaroten som sedan blir A-vitamin i kroppen. Riset ska nu fördelas ut till barn samt gravida och ammande kvinnor som riskerar undernäring.

Fler länder intresserade

Jens Sundström, forskare på SLU, tror att riset kommer sprida sig till andra länder.

– Jag tror att flera länder nu tittar på hur det går i Filippinerna. Jag vet att man är intresserade bland annat i Bangladesh där man också har utbredd A-vitaminbrist, säger han.

Brist på A-vitamin är ett stort problem bland fattig befolkning i Sydostasien och delar av Afrika. Det kan orsaka blindhet och drabbar ofta barn.

Kritik från miljöorganisationer

Forskningen kring det genmodifierade riset startade på 90-talet och har sedan dess varit föremål för debatt. Projektet har fått kritik från miljöorganisationer på grund av problematik kopplad till GMO-tekniken.

Men enligt Jens Sundström finns inga problem med själva produkten.

– Riset är fritt att odla där det behövs, det ökar näringsinnehållet och det finns inga negativa hälsokonsekvenser av att äta det, säger han.

I videon svarar Jens Sundström på frågor om det gyllene riset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.