Lokalinvånaren Joaó: ”Jag har aldrig sett en liknande storm i hela mitt liv” Foto: Reuters

Över 3 000 bostäder förstörda i cyklonen Kenneth

Uppdaterad
Publicerad

Hus har förstörts, båtar har slagits sönder och tusentals människor har evakuerats efter cyklonen Kenneths framfart i Moçambique. Hittills har fem personer dödats av de omfattande översvämningarna och nu sprids vrakdelar längs landets norra kust.

– Det var en väldigt stark storm, vi hade inte förväntat oss en sådan storm. Jag har aldrig sett en liknande storm i hela mitt liv, säger lokalinvånaren Joaó.

Kenneth beräknas ha förstört 3 300 bostäder och omkring 18 000 personer befinner sig i nödläger, enligt Moçambiques krismyndighet. Hjälparbetet har försvårats av skadad infrastruktur och bristfälliga kommunikationer.

De kommande dagarna väntar regn, vilket ytterligare kommer att försvåra situationen och bidra till översvämningar.

Även FN vittnar om en omfattande förstörelse i Moçambique sedan cyklonen Kenneth drog in över norra delarna av landet i torsdags.

– Alltför många små samhällen är helt förstörda, inte ett enda hus står upp längre. Jag kunde se omkring tio samhällen i den situationen, säger Saviano Abreu vid FN:s samordningsorgan OCHA, efter ett rekognoseringsuppdragdär förödelsen bevittnats från luften.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.