Amerikanska nationalparken Joshua Tree tvingades tillfälligt stänga på grund av stor vandalism. Foto: AP/TT

Växtvandaler stängde nationalpark i budgetbråkets USA

Uppdaterad
Publicerad
Det finns trädkramare, och sedan finns det folk som tar chansen att sprida förödelse bland unika växtbestånd när den bjuds. Exempel på det senare har amerikanska Joshua Tree-parken fått erfara, sedan budgetbråket i Washington tvingat hem nationalparkernas vakande ögon.

När låsningen i USA:s budgetbråk var ett faktum och federala myndigheter över hela landet delvis tvingades stänga så var nationalparker som Joshua Tree-parken bland de drabbade. Över 21 000 anställda vid nationalparker har skickats hem, enligt The New York Times.

Men medan somliga beklagar bristen på guider och annan personal, så tycks andra ha sett ett gyllene tillfälle att löpa amok bland de unika träden som gett parken sitt namn.

Fick stänga tillfälligt

I torsdags tvingades de anställda tillfälligt slå igen portarna för att röja upp efter besökare som fällt träd, kapat stängsel och klottrat runtom i parkens ökenlandskap.

”Joshua Tree-nationalparken kommer tillfälligt att stänga från och med 8 på morgonen torsdag den tionde januari”, heter det i parkens officiella meddelande.

Det ”för att tillåta parkens personal att ta hand om sanitets-, säkerhets- och skyddsfrågor i parken som har uppstått sedan anslagen stoppades”.

Aldrig skådad nivå

Till sajten National Parks Traveler beskriver överintendent David Smith en sällan skådad förstörelse, som främst tycks bero på en önskan att utforska och slå läger på förbjudna områden som normalt är otillgängliga.

– Vi har aldrig sett den här nivån av camping på förbjudna områden, säger Smith.

– Joshua-träd höggs bokstavligt talat ned för att göra nya vägar.

I ett senare meddelande kom beskedet att delar av parken på nytt öppnats. Samtidigt varnar man att ytterligare personal kallas in för att minimera skadan och skydda parkerna, i hopp om att avskräcka fortsatt växtvandalism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer