Militärövning med framtida Nato-partnern USA på Gotland sommaren 2022. Nu är förhandlingarna om ett nytt samarbetsavtal mellan länderna i hamn. Foto: Yvonne Åsell /SvD/ TT

Försvarsavtal mellan USA och Sverige i hamn

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingar om ett nytt militärt samarbetsavtal mellan Sverige och USA har pågått sedan i januari. Nu är förhandlingarna i hamn, rapporterar Dagens Nyheter.

”Förhandlingarna har gått mycket bra och det finns inga utestående frågor kvar att avhandla. Avtalet är i den meningen slutförhandlat”, skriver chefsförhandlaren Samuel Rudvall i ett mejl till tidningen.

Samuel Rudvall, som också är departementsråd på försvarsdepartementet, räknar med att avtalet genomförs i slutet av nästa år.

Avtalet, Defence cooperation agreement (DCA), syftar till att Sverige lättare och snabbare ska kunna ta emot amerikanskt militärt stöd. Det innebär att USA får tillgång till ett antal svenska militärbaser och kan lagra försvarsmateriel här.

Norge, de baltiska länderna, Polen, Ungern och Tjeckien har redan liknande DCA-avtal. I Danmark pågår förhandlingarna och i Finland har de precis som i Sverige nyligen avslutats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.