Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Försvarsforskaren: Största ukrainska offensiven sedan november

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter tyder på att Ukrainas väntade motoffensiv nu inletts, den som tidigare kallats ”våroffensiv”, och att striderna i landets sydöstra delar intensifierats.

– Det är inte Ukrainas enda chans, men det är deras bästa chans att tillfoga Ryssland en strategisk förlust som kan påverka utgången av kriget, säger Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan.

Att säga exakt när denna offensiv inleds är svårt då ingen sida vill bekräfta uppgifterna, men klart är att det skett en markant ökning av ukrainska anfallsförsök.

– Det här är de största ukrainska offensiva operationerna sedan november förra året.

Kriget i Ukraina

Tidigt skede i Ukrainas offensiv

Men samtidigt menar han att det inte kommer att ske några stora landvinningar redan nu.

– Vissa förväntar sig ett stort Alexanderhugg som vinner hela kriget. Det är viktigt att moderera förväntningarna. Det här kommer att pågå i månader. Ukraina kommer att anfalla längs vissa axlar och se var man slår igenom och kan fortsätta. Det här är ett väldigt tidigt skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet