En tidigare protest mot våldtäkter i Indien. Foto: TT

Försvunnen indisk flicka hittad död och grovt våldtagen

Uppdaterad
Publicerad

Två flickor och en kvinna i samma indiska region har på kort tid alla blivit kidnappade och utsatta för grov våldtäkt, vilket väckt gamla minnen till liv i Indien, där en brutal våldtäkt på en student 2012 ledde till tuffare lagar.

En 15-årig flicka som försvann från sitt hem i delstaten Haryana i Indien i förra veckan har hittats död i närheten av en kanal. Enligt läkare blev hon troligtvis våldtagen av fler än en person, så grovt att hennes lever och lungor tog skada.

– Det ser ut som att hon kämpade för att fly, säger en läkare på sjukhuset där hon obducerades.

Han tror att ett föremål har använts som lett till att hon fått skador på ansiktet, halsen, bröstkorgen och inre organ. Enligt indisk tv hade flickan totalt 19 allvarliga skador på kroppen och man misstänker att hon har drunknat.

Det är bara en av tre grova våldtäkter som hänt i regionen den senaste veckan. Även en 11-årig flicka och en 22-årig kvinna har kidnappats och våldtagits. 11-åringen överlevde inte attacken, medan kvinnan gjorde det.

”Mamman kan inte sluta gråta”

Händelserna har väckt gamla minnen till liv i Indien där en brutal våldtäkt på en medicinstudent 2012 ledde till ett ramaskri och tuffare lagar.

Enligt indiska myndigheter har antalet minderåriga som anmält att de blivit våldtagna ökat med 82 procent 2016 jämfört med 2015. Totalt har 12,4 procent fler anmälningar lämnats in 2016 jämfört med året innan. Det är oklart om det beror på att fler anmäler eller om antalet våldtäkter ökat.

Den 15-åriga flickan som försvann på väg till sin lektion den 9 januari begravdes i söndags.

– Hennes mamma kan inte sluta gråta, hon är fortfarande i chock. Jag får ont i själen av att tänka på vad min dotter gick igenom, säger flickans pappa till Al Jazeera.

Han menar att hans anmälan om flickans försvinnande inte togs på allvar omedelbart när han anmälde henne försvunnen samma kväll.

– Om myndigheterna gjorde sitt jobb skulle såna här saker inte hända, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.