Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Forskarna har tagit reda på pusselbitar fördelade över 30 länder”, säger Steffi Burchardt, docent i strukturgeologi vid Uppsala universitet. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Försvunnen kontinent kartlagd av forskare – här är ”Greater Adria”

Uppdaterad
Publicerad

Geologer från flera länder har lyckats kartlägga en försvunnen kontinent: Greater Adria. Den gamla kontinenten, som till stor del ligger begraven under södra Europa, uppges vara lika stor som Grönland. Den bröt sig loss från norra Afrika för över 200 miljoner år sedan.
– Att de lyckats rekonstruera en kontinent från så långt bak i tiden är häpnadsväckande, säger Steffi Burchardt, docent i strukturgeologi vid Uppsala universitet.

Kartläggningen av den försvunna kontinenten Greater Adria gjordes i ett stort projekt under ledning av det nederländska universitetet i Utrecht. I tio år har geologer från hela världen studerat regionen kring medelhavet, som anses vara en av de mest komplexa på jorden. Resultatet av forskningen har nu publicerades i tidskriften Gondwana Research.

Enligt forskarna är kontinenten ungefär lika stor som Grönland och ska ha brutit sig loss från norra Afrika för över 200 miljoner år sedan. En rekonstruktion, baserad på forskarnas data, visar Adria-kontinentens position mellan Afrika och Europa – 240 miljoner år bakåt i tiden.

Forskarna har rekonstruerat Greater Adria 240 miljoner år bakåt i tiden. Så här såg den ut för 140 miljoner år sedan. Foto: DOUWE VAN HINSBERGEN/UTRECHT UNIVERSITY

”Ett stort och imponerande projekt”

Steffi Burchardt, docent i strukturgeologi vid Uppsala universitet, hörde talas om Adria-kontinenten som student när hon jobbade i Italien, berättar hon för SVT Nyheter.

– Det som är nytt är storskaligheten av rekonstruktionen. Forskarna har tagit reda på pusselbitar fördelade över 30 länder. Det är inte så lätt att hitta då medelhavsområdet är jättekomplicerat, säger Steffi Burchardt.

Även professorn Erik Sturkell på Göteborgs universitet är fascinerad över upptäckten.

Erik Sturkell, professor i geovetenskap vid Göteborgs universitet, är imponerad över den omfattande forskningen om den försvunna kontinenten.

– Det är ett stort och imponerande projekt de har genomfört. De har samlat data från alla medelhavsländer, där varje land har sina egna geologiska undersökningar. I en stor databas har de lyckats kalibrera materialet över landsgränserna, säger Erik Sturkell som arbetar vid institutionen för geovetenskaper.

En liten del finns kvar vid Italien

Sedan miljontals år tillbaka är Greater Adria till stor del beläget under södra Europa i jordens mantel, som ligger mellan kärnan och jordskorpan. Men en liten del finns kvar. Enligt huvudforskaren på Utrechts universitet, professor Douwe van Hinsbergen, kan ett stort antal turister ha tillbringat sin semester på den försvunna kontinenten – utan att ha varit medvetna om det.

”Den enda delen som finns kvar av kontinenten är en del som går från Turin via det Adriatiska havet till hälen på stöveln som formar Italien”, förklarar van Hinsbergen.

Uppsalaforskaren Steffi Burchardt säger att kartläggningen av Adria-kontinenten ger en bättre bild av medehavsregionens tidiga historia.

– Ju längre tillbaka i tiden man går, desto otydligare blir bilden. Att de lyckats rekonstruera en kontinent från så långt bak i tiden är häpnadsväckande, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer