Till vänster arkivfoto på ubåten Ara San Juan. Till höger sörjande när årsdagen för försvinnandet uppmärksammades i torsdags. Foto: Reuters

Försvunnen ubåt hittad efter ett år

Uppdaterad
Publicerad

Den argentinska ubåten Ara San Juan som försvann i november förra året har hittats, meddelar landets myndigheter enligt AFP. Ombord fanns 44 besättningsmän när ubåten försvann.

Det är det privata amerikanska företaget Ocean Infinity som har hittat ubåten på 900 meters djup i Atlanten, meddelar den argentinska flottan. Ubåten hittades omkring 500 kilometer utanför kuststaden Comodoro Rivadavia i södra Argentina.

I torsdags högtidlighölls årsdagen för försvinnandet vid flottbasen i Mar del Plata i Argentina.

Starka känslor hos anhöriga

Familjerna till de 44 besättningsmän som fanns ombord när ubåten försvann har hela tiden pressat myndigheterna att inte ge upp sökandet efter deras anhöriga. Nyheten om upptäckten väcker starka känslor.

– Vi är alla djupt berörda av beskedet, säger Jorge Villarreal, far till en av besättningsmännen, till den argentinska tidningen Clarín.

– Nu vet vi var våra barn finns. Vi hoppas att vi snart kanske kan få något foto, vi hoppas kunna ge dem det avsked som de förtjänar. Då kan vi få frid.

Enligt en tidigare rapport från USA:s marina underrättelsetjänst ska döden ha varit ögonblicklig för de ombordvarande, då ubåten ska ha krossats av trycket när den nådde 400 meters djup.

Syre för sju dagar

Räddningsinsatsen efter Ara San Juan avbröts efter ett par veckor då hoppet om att besättningsmedlemmar skulle hittas vid liv var ute, men sökandet efter ubåten fortsatte.

Ubåten hade syre för sju dagar när den sista signalen om dess position kom in den 15 november 2017. Då befann sig ubåten drygt 40 mil från Argentinas kust. Besättningen hade beordrats att återvända till flottbasen vid Mar del Plata efter att ha larmat om att vatten läckt in genom luftintaget.

Hade skador

Några veckor efter ubåtens försvinnande förra året kom det fram genom läckta dokument att ubåten hade skador som behövde repareras. Det rörde sig om en snorkel som släppte in vatten i fartyget. Tanken var att ubåten skulle repareras 2018. Kort efter det sparkades Argentinas marinchef från sin post.

Ubåtens försvinnande var ett stort bakslag för den argentiska militären. Efter en rad ekonomiska kriser har landet en av Latinamerikas minsta försvarsbudgetar i relation till landets övriga ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.