• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa program just nu inte att se i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Foto: Foto: Leonardo Albornoz

Försvunnet flygplan hittat efter 50 år

Publicerad

Åtta fotbollsspelare från ett chilenskt topplag omkom i en olycka i bergskedjan Anderna för över 50 år sedan. Nu har en grupp bergsbestigare funnit flygplanskroppen.

Det var en grupp bergsbestigare som gjorde det makabra fyndet i bergskedjan Anderna. Resterna av det kraschade flygplanet hittades på 3,200 meters höjd omkring 35 mil söder om Chiles huvudstad Santiago.

Leonardo Albornoz, som ledde gruppen av bergsbestigare säger till en lokal tv–kanal att den exakta platsen hålls hemlig, eftersom de fruktar att vraket plundras. Enligt Albornoz var stora delar av flygplanskroppen intakt och på nedslagsplatsen hittades också benrester och bråte.

– Vi höll på att tappa andan och det var väldigt känslosamt, säger Albornoz.

Is på vingarna

Det var den 3 april 1961 som planet försvann under en flygning mellan Osorno i södra Chile och huvudstaden Santiago. Ombord fanns totalt 24 personer, åtta av dem spelare i fotbollsklubben Green Cross. Planet, en DC 3, var ett av två plan som flög hem truppen efter en match i Osorno.

Varför planet kraschade är oklart, men enligt radiokommunikation mellan cockpit och flygledare på marken ska piloterna ha rapporterat om isbildning på vingar och propellrar.

Efter kraschen följde en tid av fruktlöst sökande i Anderna och de omkomna spelarna hedrades vid en ceremoni kort därefter. Klubben Green Cross lades ner några år efter olyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer