Syriska flyktingar i Budapest. Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Fortsatt flyktingkaos i Budapest

Publicerad

Tusentals flyktingar har lämnat Keletistationen i Ungerns huvudstad Budapest, för att till fots ta sig mot Österrike.

På stationen var stämningen desperat och kaotisk, tusentals flyktingar har varit där i flera dagar utan att kunna resa iväg.

– Det började med att en ung man gick runt med megafon och ropade ”Kom ingen nu drar vi”, rapporterar Hanna Nyberg, SVT:s reporter på plats.

– Först var de 20 stycken, sen var det 40 stycken. Nu är det 3.000 personer som går längst motorvägen, säger Hanna Nyberg vid 18-tiden svensk tid.

Den syriske läraren och flyktingen Walid al-Zoeba såg gruppen lämna stationen.

– De hade tröttnat på att vänta. Jag tror att de hoppas på att få uppmärksamhet, men de når knappast Österrike, säger han.

I tåget går människor i alla åldrar, gamla som unga. En del barn är så små att de bäras och en del är så gamla att de inte hinner med i tempot.

Några hoppar på kryckor och åker rullstol, andra får stöd av vänner och familj.

Får inte gå ombord på tåg

Ungerska myndigheter har de senaste dagarna hindrat migranter från att gå ombord på tåg mot Österrike och Tyskland. Walid al-Zoeba har väntat på tågstationen i fyra dagar utan att komma i väg.

– Vi väntar på ett bra beslut från EU. Vi vill att de ska bestämma sig för att ta emot oss, att de säger ”välkommen” till oss, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet