Serbiens progressiva parti (SNS) var favorittippade när Serbien gick till val på söndagen. Foto: TT

Uppgifter om valfusk och attacker vid serbiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Serbiens sittande president, högernationalisten Aleksandar Vucic, har utropat seger i söndagens val. Därmed ser han ut att i ytterligare fem år behålla den makt han via olika positioner redan har haft i ett decennium.

– Stort tack till Serbiens medborgare. Jag är oändligt stolt och oändligt glad, utbrast han sent på söndagskvällen.

Under valnatten har dock inga officiella rösträkningssiffror släppts. Inte förrän senare under måndagen kommer valresultatet att offentliggöras, vilket kritiseras hårt av oppositionen, som anser att beslutet att vänta med siffrorna är ”skandalöst” och ger Vucic tolkningsföreträde.

Oppositionen hävdar också att omfattande oegentligheter har ägt rum under valdagen, något som de styrande högernationalisterna förnekar.

Stått Putin nära

Opinionsundersökningar har förutspått att Vucic kan få närmare 60 procent av rösterna i presidentvalet. 52-åringens parti SNS, som har haft makten sedan 2012, väntas samtidigt bli största parti och få drygt 40 procent av rösterna i parlamentsvalet, enligt undersökningarna.

Även om Vucic och hans parti ser ut att behålla greppet om makten nationellt, har oppositionen möjlighet att säkra en del segrar på lokal nivå. Huvudstaden Belgrad kan till exempel tillfalla oppositionen, vilket skulle innebära ett hårt slag för Vucic styre.

Vucic har sedan Rysslands invasion av Ukraina balanserat mellan att uttala sitt stöd för fred samtidigt som han undvikit att dras in i direkta sanktioner mot Ryssland och Putin – ett land och en ledare han stått nära en längre tid.

Rapporter om valfusk

Valdagen har kantats av oroligheter och rykten om valfusk från oppositionen. Oppositionens valkontrollanter ska ha rapporterat om så kallad spökröster, röster som undertecknas med namn på människor som är döda eller är påhittade. Reuters rapporterar att aktivister från det styrande partier ska ha erbjudit pengar i utbyte mot röster.

En oppositionsledare ska ha attackerats utanför Vucics partikontor i en förort till Belgrad och en tjänsteman i det styrande partiet ska ha blivit överfallen i staden Nis.

En timme innan vallokalerna stängde rapporterades valdeltagandet vara på 55 procent, vilket är högre än i de flesta serbiska val, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.