Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Människor i Rom söker svalka/Brandmän på Sicilien försöker släcka hundratals skogsbränder Foto: MARCO BERTORELLO/AFP/FRANCESCO RUTA/EPA/TT

Fortsatt högtryck från Lucifer – 40 grader på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan Lucifer fortsätter att dominerar med sitt högtryck över de branddrabbade Medelhavsländerna. Under torsdagen utfärdades nya varningar om stor brandrisk i Spanien och Portugal – och i Tunisien har barn dött av törst.

– Vi är inte skonade från denna fara, säger Pedro Sánchez, Spaniens premiärminister.

Högtrycket, som i Italien fått namnet Lucifer, ligger tungt över Medelhavet.

Under torsdagen har temperaturer kring eller över 40-strecket kunnat mätas i både Italien och Spanien. Skogsbränderna fortsätter att rasa i flera länder – samtidigt som rekordvärmen även leder till dödsfall av uttorkning.

I Syrakusa på Sicilien har lokala vädermyndigheter uppmätt 48,8 grader. Om noteringen stämmer är det den varmaste temperaturen någonsin i Europa. På Sardinien är det 40 grader och i Rom ligger temperaturen på 38 grader.

Vid Colosseum delade volontärer ut hundratals flaskor vatten till besökare.

– Jag dricker mycket vatten, mer vatten, mer vatten, säger Hank Heerat, en turist från Nederländerna, till AP.

Äldre i riskgrupp

I Spanien bedöms brandrisken vara hög i alla förutom tre av Spaniens 17 regioner. För första gången på över 100 år har temperaturer över 40 grader noterats tre dagar i rad i Madrid – och det finns varningar om ännu högre temperaturer. Nationella vädertjänsten säger att det kan bli upp till 44 grader i vissa områden de närmaste dagarna.

– Så här höga temperaturer ökar risken för att behöva sjukhusvård, i vissa fall kan även värmen kräva dödsfall, säger Hicham Acheback, forskare på Barcelonas institut för global hälsa, till El País.

Han menar att äldre och sjuka är extra utsatta, men att enkla medel som att dricka mycket vatten och att hålla sig inomhus är effektivt.

I Portugal utfärdades varningar i landets centrala och norra delar, medan södra turistregionen Algarve bedömdes ha högsta möjliga risk för skogsbränder.

Fortsatt svårt i Grekland

Efter nästan två veckors omfattande bränder är läget fortfarande bistert i Grekland. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis beskriver bränderna som den värsta ekologiska katastrof önationen drabbats av på årtionden.

Minst tre personer har dött, hundratals har blivit hemlösa och tusentals har tvingats fly sina hem undan bränderna.

– Klimatkrisen är här, säger Mitsotakis.

Fyra barn hittade döda i öknen

Läget är ännu värre på andra sidan Medelhavet. Sex migranter, inklusive fyra barn, har dött av törst i Tunisiens del av Saharaöknen nära gränsen till Algeriet, enligt rapporter från AP.  I Tunisien nådde temperaturen på onsdagen till rekordhöga 50 grader, enligt den nationella vädertjänsten.

Och dödssiffran fortsätter att stiga i Algeriet där det har utlysts landssorg. Nu har minst 69 personer omkommit i bränderna som härjar i norra delen av landet, rapporterar statlig tv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.