SVT:s utrikeskorrespondent Anna-Maja Persson om den fortsatta bristen på mat och bensin i Storbritannien. Foto: Frank Augstein/AP, SVT

Fortsatt kris i Storbritannien: ”Tydlig brist på matvaror”

Uppdaterad
Publicerad

Covidrestriktionerna lättas – men varukrisen i Storbritannien är inte över. I London gapar det tomt i såväl butikshyllor som i bensinpumparna.

Den senaste veckan har köerna till bensinpumparna minskat i den större delen av Storbritannien. Men i London och södra England är det fortfarande fortfarande är långa köer för att köpa bensin. Även i matbutikerna syns krisen, där ekar det tomt bland hyllorna.

– Maten är inte slut i butikerna, men det saknas alltid någonting. Det står små lappar med ”vi beklagar, den här varan är slut för tillfället”. Maten och bensinen kommer inte fram, helt enkelt, säger utrikeskorrespondent Anna-Maja Persson i SVT Morgonstudion.

Brist på chaufförer

Regeringen har skyllt krisen på hamstring, en ond cirkel när folk hör att det är svårt att få tag på fossila bränslen och därför tankar mer än de skulle behöva.

Flaskhalsen är distributionen ut från petroleumdepåerna till mackarna. Det saknas chaufförer sedan många utländska sådana åkt hem efter EU-utträdet. I förra veckan meddelade regeringen att soldater skulle kunna sättas in för att stävja den akuta krisen.

”Det blir bättre”

Och på måndagen anlände uniformerad militär till bland annat oljeterminalen Buncefield i Hemel Hempstead, längs trafikpulsådern M1 norrut från London, vittnar nyhetsbyrån Reuters utsända om.

– För att vara riktigt på den säkra sidan har vi satt in dessa extra förare, säger finansminister Rishi Sunak till radiostationen LBC.

Han hävdar dock att läget ljusnat dag för dag.

– Det blir bättre, och när efterfrågan lägger sig på mer normala nivåer finns det starka förväntningar om att detta löser sig självt.

Å andra sidan uppger branschorganisationen UKPRA att mer än var femte mack i sydöstra England, däribland London, har tomt i tankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.