Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många av de drabbade sover fortfarande i tält eller bilar, antingen för att de förlorat sina hus eller för att de är för rädda för att återvända hem. Foto: EBU

Flera kroatiska orter drabbade av jordskalv

Publicerad

Invånare i de kroatiska orterna som drabbades av ett jordskalv med magnituden 6.4 för en vecka sedan sover fortfarande utomhus. Marken runt huvudstaden Zagreb har fortsatt att skaka och över 13 000 byggnader har rapporterats vara skadade.

Kroatien har fortsatt att drabbas av jordskalv så gott som dagligen sedan skalvet den 29 december då sju människor, bland dem en tolvåring, miste livet. Senast på måndag morgon vid 8-tiden registrerades ett skalv med magnituden 4.2 i området utanför huvudstaden Zagreb.

Många av invånarna i orterna har fortsatt att sova ute i tält eller bilar, antingen för att de förlorat sina hus eller för att de är för rädda för att återvända hem.

– Jag sover i en trailer fodrad med frigolit, säger Franjo Dujlovic som bor i Petrinja till kroatiska public service-kanalen HRT.

”Har ingenstans att ta vägen”

Marina Subic i Strasnik säger att de är 20 personer som sover utomhus i tält, hennes egen familj och två grannfamiljer. Medan Rajko Demonja i Ravno Rasce berättar att han sover i sitt hus, trots att det är rödmärkt, det vill säga farligt att vistas i.

– Vad ska vi göra? Vi har ingen annanstans att ta vägen, säger han.

I orten Zapresic strax utanför Zagreb har 71 familjer förlorat sina hem, rapporterar HRT.

Volontärer har delat ut mat till dem som mist sina hem och flera länder har skickat hjälp. Men i söndags omkom en volontär när han föll från ett tak och myndigheterna uppmanar invånarna att inte äventyra sina liv i försöken att rensa upp själva efter jordskalven.

Över 13 200 byggnader har skadats, fler av dem så svårt att de kommer behöva rivas. Bland annat tvingades brandkåren riva ett kyrktorn i staden Sisak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer