Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man talar mycket mer nu om att det här handlar om att det är något fel på systemet.” USA-korrespondent Fouad Youcefi om det senaste i raden av fall där en svart man dödats av amerikansk polis. Foto: SVT

Fortsatta protester efter 29-årige Tyre Nichols död

Uppdaterad
Publicerad

Starka reaktioner och nya protester har följt runt om i USA på offentliggörandet av bilderna från polisingripandet av 29-årige Tyre Nichols.

– Det är ganska fruktansvärda bilder, säger Fouad Youcefi, SVT:s nytillträdda USA-korrespondent, i Morgonstudion.

Det var i början av januari som 29-årige Tyre Nichols misshandlades av fem poliser under ett ingripande i Memphis, Tennessee. Tre dagar senare dog han på sjukhus.

I helgen offentliggjordes bilderna från ingripandet, som visar en brutal misshandel.

– 37 minuter av material från framförallt polisens kroppsburna kameror men också från en övervakningskamera, som visar stora delar av det här förloppet och hur polismännen sparkar mot Nichols huvud, säger Fouad Youcefi i SVT:s Morgonstudion.

– Många minns naturligtvis bilderna från George Floyd och polisingripandet som ledde till hans död för några år sedan. Men det var en annan typ av våld, det var ett knä mot hans nacke i ganska många minuter. Det här är en annan typ av råhet, som kanske mer påminner om överfallet från poliser av Rodney King 1991, och som då ledde till oerhört stora protester.

Uppmanat till fredliga protester

Tyre Nichols mamma har inför att bilderna skulle släppas också gått ut och uppmanat till fredliga protester.

Fem poliser ska ha varit inblandade i misshandeln. De har sedan dess fått sparken och är nu misstänkta för dråp, grov misshandel och även kidnappning.

Två personer vid räddningstjänsten har också stängts av från sina arbeten med anledning av att det tog så lång tid innan Tyre Nichols fick vård.

Se hela inslaget med Fouad Youcefi i SVT Play.

Tyre Nichols, 29, dog av polisgripandet – nu släpps bilderna: ”Vårdslöst” 

7 januari: 29-årige Tyre Nichols grips efter att ha stoppats av polis, enligt polisen misstänkt för vårdslöshet i trafik. Efter en konfrontation springer han iväg och grips först efter en jakt. Han får flera brutala slag av de fem inblandade poliserna på platsen. Händelsen spelas in av polisens kroppskameror.

10 januari: Tyre Nichols avlider på sjukhus efter att ha klagat över andnöd.

14 januari: Nichols familj och vänner demonstrerar utanför en polisstation i Memphis. De anklagar i medier polisen för hans död.

20 januari: De fem poliserna får sparken.

26 januari: Poliserna åtalas för bland annat dråp, grov misshandel och kidnappning.

27 januari: Polischefen Cerelyn Davis säger att hon inte sett några bevis för att Tyre Nichols kört vårdslöst den 7 januari.

Källa: AP, CNN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.