Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fortsatta protester i USA – trots utegångsförbudet Visa alla (2)
Visa alla (2)

Fortsatta protester i USA – trots utegångsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps hot om att låta militär upprätta ordning i delstaterna har inte bitit på demonstranterna. På tisdagskvällen trotsade tusentals personer utegångsförbudet på flera håll i landet. Samtidigt meddelar Pentagon att 1 600 soldater har placerats ut runt huvudstadsregionen.

Utegångsförbud rådde i hundratals amerikanska städer på tisdagskvällen, men det stoppade inte invånarna från att ge sig ut på gatorna, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

I New York vandrade tusentals personer genom staden i protest mot rasism och polisbrutalitet.

”Fan ta ditt utegångsförbud”, kom det från folkmassan.

President Donald Trump har reagerat på situationen i staden på Twitter och uppmanar delstaten att skyndsamt sätta in nationalgardet för att stoppa ”töntarna och förlorarna”.

Stadens borgmästare Bill de Blasio håller inte med presidenten, men har meddelat att utegångsförbudet förlängs veckan ut, på grund av förstörelsen och plundringen av stadens butiker, skriver CNN.

Protester utanför Vita huset

Stämningen utanför Vita huset i Washington D.C. var relativt lugn på tisdagen.

Folksamlingen var tunnare och demonstranterna ägnade sig åt att skriva budskap från proteströrelsen med kritor på asfalten utanför St. Johns kyrka, skriver AP.

CNN rapporterar att situationen eskalerade en kort stund under tisdagsnatten, och att nationalgardet då ska ha använt pepparsprej mot demonstranterna.

Soldater står redo

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att 1 600 amerikanska soldater har gjort sig redo på militärbaser i regionen, men inte befinner sig inne i själva Washington D.C.

”Soldaterna har en ökad beredskap”, säger Pentagons talesperson Jonathan Rath Hoffman i ett uttalande.

8 000 personer gripna

Tisdagen markerar den åttonde dagen av protesterna.

I hela landet har över ett dussin dödsfall rapporterats och nästan 8 000 personer har gripits för bland annat stöld, trots mot utegångsförbudet och blockering av gator.

Samtidigt anmäler delstaten Minnesota polismyndigheten i Minneapolis för att ha brutit mot landets antidiskrimineringslagar. Delstaten meddelar att man också kommer att utreda om polisen har ägnat sig åt systematisk diskriminering.

Påven uttalar sig

Protesterna har nu spridit sig till flera länder i Europa. I Frankrike bröt kravaller ut under tisdagskvällen, och även påven har kommenterat protesterna. Han kallade George Floyds död för ”tragisk” och ber för alla som dör till följd av rasism, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fortsatta protester i USA – trots utegångsförbudet
Protesterna i New York fortsätter. Foto: AP/TT