Trump och Kim möts i Hanoi: ”Förväntningar på konkreta resultat”

Uppdaterad
Publicerad

I dag vid lunchtid inleds historiens andra toppmöte med en amerikansk president och en ledare för diktaturen Nordkorea. Donald Trump och Kim Jong-Un möts i Vietnams huvudstad Hanoi under onsdag och torsdag.

De två statscheferna, vars historiska första möte ägde rum i Singapore i juni förra året, väntas bland annat diskutera Nordkoreas kärnvapen och fred på Koreahalvön.

– Vietnameserna är stolta över att mötet hålls här och man vill vara lite av en förebild för Nordkorea. Det här är ju ett kommunistland som har öppnat upp sin ekonomi de senaste 20 åren, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten på plats i Hanoi.

Större fokus på resultat

Samtalen i Hanoi sker mot bakgrund av den överenskommelse som de båda ledarna ingick i Singapore, där Nordkorea bland annat åtog sig att arbeta för kärnvapennedrustning. Överenskommelsen har dock hittills betytt lite i praktiken.

Till skillnad från det första mötet, då stort fokus låg på det symboliska första handslaget mellan de två ledarna, finns större förväntningar på att det här mötet ska resultera i en tydligare plan framåt.

– Den här gången är isen bruten och det finns större förväntningar på konkreta resultat, säger Ulrika Bergsten.

Befolkningen ovetande

Ulrika Bergsten var själv i Nordkorea för bara en vecka sedan och förklarar att den nordkoreanska befolkningen då inte var informerad om att mötet skulle äga rum.

– Vi pratade med nordkoreaner som berättade att åtminstone någon vecka innan Singaporemötet informerades den nordkoreanska allmänheten. Varför det här mötet inte är offentligt kan jag inte riktigt svara på.

En av den nordkoreanske ledarens största mål med mötet väntas vara att få USA att jobba för att lyfta de FN-sanktioner som slagit hårt mot landet.

– Man befinner sig i ett svårt läge. Man har haft en missväxt och det har varit väldigt torrt i Nordkorea. Bara för någon vecka sedan gick den Nordkoreanska regeringen ut och bad om akut mathjälp hjälp vilket är en ganska ovanlig åtgärd.

Resultatfokus även i USA

Även i USA ligger stort fokus på att toppmötet ska resultera i konkreta resultat, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

– I ärlighetens namn är det här bara den tredje största nyheten i USA i dag. Men när man väl rapporterar om Hanoi säger man att man förväntar sig konkreta resultat. Man menar att det förra mötet var ganska vagt och nu behöver president Trump komma hem med substans.

– Förhandspratet är att de eventuellt ska skriva under ett fredsavtal mellan de båda Korealänderna. Det skulle vara en stor framgång för Trump, säger Carina Bergfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.