SVT:s reporter på plats vid protester i Peshawar. Foto: SVT/Stefan ÅsbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fotograf skjuten i sammandrabbningar i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

En fotograf från franska nyhetsbyrån AFP ska ha skjutits efter protester i Pakistan mot nya omslaget till satirtidningen Charlie Hebdo.

Fotografen ska ha bevakat anti-Charlie Hebdo-protester, där ytterligare tre personer skadats. Runt 200 personer har samlats utanför franska konsulatet i Karachi. Polis ska ha använt vattenkanoner och tårgas mot de som protesterar.

– AFP:s fotograf Asif Hasan skottskadades efter att demonstranter skjutit under protesterna. Polisen har inte öppnat eld, säger Karachipolisens talesperson Abdul Khalique Shaikh till Reuters.

Väckt djup ilska

Stämningen var hätsk i Pakistan när ett hundratal samlades i en landsomfattande demonstration mot det senaste numret av Charlie Hebdo.

Pakistan har fördömt terrordådet i Paris, men satirtidningens omslag i nya numret med en gråtande Muhammed på omslaget har väckt folkets ilska i djupt konservativa Pakistan. Tidigare har Pakistans parlamentet krävt att EU och FN ska stoppa all publicering som hädar den helige profeten.

Framför allt studenter samlades utanför franska konsulatet i Karachi på fredagen. De skrek slagord och höll upp skyltar med texterna ”Je suis Muhammed” och ”Vi bannar de som tecknat profeten”.

SVT i Peshawar

Protester har anordnats på flera ställen än i Karachi. Fredagsbönen hade just avslutats i Peshawar när hundratals upprörda demonstranter samlades och skrek slagord riktade mot USA, och det Franska satirmagasinet Charlie Hebdo.

 – Den som inte fördömer den här handlingen är inte en äkta muslim. Vår helige profet har förnedrats igen, sa Ghulam Ali till SVT:s utsände i Peshawar.

Demonstranterna vandrade längs de trånga gränderna i Peshawar som kantades av polismän och militärer. Manifestationen arrangerades av det religiösa partiet Jamaat-e-Islami. De flesta här fördömer terrordådet i Paris, men långt ifrån alla.

– Jag stödjer brödernas attack i Paris. När tidningen en andra gång publicerar karikatyrer på vår profet visar det att det inte var något misstag. De var inte oskyldiga, säger Hassan Mehmood, som ser sig själv som en strikt konservativ muslim.

”Redo att gå hur långt som helst”

Ett femtiotal beväpnade poliser kantade demonstrationståget. Peshawar är nu en osäker stad –inte minst efter terrordådet mot Public Army School för en månad sedan, där fler än 150 lärare och elever dödades.

Ändå har talibanerna fortfarande stöd från många här i Nordvästra Pakistan, speciellt när landets religion attackeras.

– När någon angriper vår profet är vi beredda att gå hur lång som helst, avslutade Hassan Mehmood.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet